blank

Šta znači povišen bilirubin u krvi

Povišen nivo bilirubina u krvi je problem sa kojim se sreće ne tako mali procenat stanovništva. Bilirubin u krvi može da ukaže na neregularnosti u organizmu.

blank
Foto: Unsplash

Kod nekih ljudi nivo može biti malo povišen, a kod drugih značajno, što ukazuje na neke neregularnosti kod funkcija jetre ili žuči. Za određivanje bilirubina, neophodno je da obavite relevantne laboratorijske analize koje se koriste za ispitivanje hepatobilijarnog sistema, piše Stetoskop.info, a prenosi N1info.rs.

Bilirubin vrednosti:

Granice u kojima treba da se nalaze bilirubin diretta i bilirubin totale jesu:

Bilirubin diretta: 0.0 – 6.6 µmol/L,

Bilirubin totale: 0.0 – 21.0 µmol/L.

Ukoliko vaši nalazi krvne slike pokazuju vrednosti van prikazanih granica, postoji mogućnost da:

– imate problem sa funkcionisanjem jetre,

– imate problem sa funkcionisanjem žučne kese,

– imate Gilbertov sindrom,

– ste hronično umorni i nenaspavani.

Koje korake treba preduzeti ukoliko imate povišene vrednosti bilirubina? Potrebno je obratiti se lakaru i zatražiti izvođenje pregleda ultrazvuka jetre i žučne kese. Ukoliko su vrednosti za bilirubin diretta i bilirubin totale značajno povećani, postoji mogućnost da imate neki ozbiljniji problem sa ova dva organa ili sa jednim od njih. Ukoliko se na ultrazvuku pokaže da su jetra i žučna kesa u redu, onda je moguće posumnjat na postojanje Gilbertovog sindroma.

Gilbertov sindrom (Žilberov sindrom) se manifestuje kao povišen nivo bilirubina u krvi i nivo može prilično da varira. Jedino što možete da preduzmete jeste da se više odmarate i na taj način pomognete vašem telu da lakše metaboliše višak bilirubina. Višak bilirubina se javlja usled nesposobnosti organizma da dovoljno brzo metaboliše bilirubin i da ga prebaci iz nekonjugovanog u konjugovan oblik, u kome on može da se izluči u spoljašnjost putem digestivnog trakta. Potrebno je naglasiti da je ova bolest bezopasna i da se prenosi genima. Dovljno je samo da se više odmarate, da se suzdržavate od konzumiranja alkohola i gaziranih pića, ne izlažete ekstremno teškim fizičkim naporima i pazite da ne dođete u stanje dehidratacije ili teške gladi. Dijagnoza ovog sindroma se utvrđuje tako što se prvo pregledaju jetra i žuč. Ukoliko uzrok povišenog bilirubina nisu ni jetra ni žuč, tada se postavlja dijagnoza Gilbertovog sindroma.

Izvor: Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.