blank

Aleksić: Nestašica jer je otkupna cena litra mleka kao cena litra vode i isplata kasni

blank

Broj stočnih grla godišnje se smanjuje između dva i tri odsto, udeo stočarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je oko 30 odsto, a sve države u kojima je taj procenat ispod 60 smatraju se nerazvijenim

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas na sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu da nestašica mleka nije slučajna jer se broj muznih krava u poslednjih deset godina smanjio za 55.000, a otkupna cena litra mleka je na nivou litra mineralne vode.

„Zašto danas imamo 700.000 litara mleka manje nego pre tri ili četiri godine, zašto je prošle godine uvoz mleka bio za 50 odsto veći nego pre tri godine? Premije za mleko nisu isplaćene za drugi kvartal, a sada smo na kraju trećeg kvartala. Isplata premija konstantno kasni i to je sigurno jedan od razloga zašto ljudi gase svoje farme“, rekao je Aleksić.

„Broj stočnih grla godišnje se smanjuje između dva i tri odsto, udeo stočarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je oko 30 odsto, a sve države u kojima je taj procenat ispod 60 smatraju se nerazvijenim“, dodao je Aleksić.

Aleksić je kao „dramatičan primer“ smanjenja broja stočnih grla naveo selo Mokrin kod Kikinde, gde je nekada bilo 3.000 muznih krava, a danas ih je tek 176, i dodao da takvi primeri postoje širom Srbije.

„Potreban nam je odgovor na krizu u snabdevanju mlekom. Koji je odgovor države ako znamo da je potrebno između tri i četiri godine da se jedno grlo osposobi da bude mlečna krava? Subvencije za stočarstvo za 2022. godinu gotovo da uopšte nisu isplaćene poljoprivrednicima, dato je tek nešto malo a i to nasumično“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da su sa druge strane inputi za proizvodnju druge strane dramatično poskupeli u poslednjih godinu dana, i da će situacija u poljoprivredi biti još gora kada se uzmu u obzir umanjeni prinosi zbog suše.  

„Ministarstvo poljoprivrede je 20. decembra 2021. godine raspisalo javne pozive za nabavku mašine i opreme za biljnu i stočarsku proizvodnju i postavilo rok za prijavljivanje od 4. januara do 28. februara, a poziv je važio i retroaktivno za 2021. godinu i za 2022. godinu“, rekao je Aleksić.

„To znači da je Ministarstvo poljoprivrede izigralo poljoprivrednike, koji su 2021. godine planirali da investiraju, uzeli kredite i pozajmili novac, jer konkurs nije raspisan u martu ili aprilu za tekuću godinu, kao što je to bio slučaj ranije“, dodao je Aleksić.

Aleksić je pitao Ministarstvo poljoprivrede koliko ima odobrenih a neisplaćenih zahteva poljoprivrednicima po svim osnovama za 2021. godinu, koliko je podnetih a neobrađenih zahteva i kolika su ukupna dugovanja prema poljoprivrednicima iz prethodnih godina.

„Pozivam sve članove odbora da zajedno tražimo dupliranje subvencija za poljoprivredu sa 50 milijardi dinara na 100 milijardi, ukidanje akciza na dizel za poljoprivredu i da budzet za poljoprivredu bude povećan na 10 odsto od celog državnog budzeta“, zaključio je Aleksić. 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.