blank

Cilj interkulturalizma i antidiskriminacije „Živeti jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih”

blank

Projekat „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“ realizovao je Grad Subotica u saradnji sa partnerskom organizacijom Udruženje građana „Edukativni centar Roma“, u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma ‒ Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, a finansira Evropska unija putem IPA 2016. U Velikoj većnici Gradske kuće danas je obeležen završetak ovog projekta.

Stevan Nikolić, predsednik Edukativnog centra Roma i asistent na projektu „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“ istakao je da u Subotici već postoje primeri inkluzije Roma i razvijene međusektorske saradnje. Naveo je da su radeći na projektu pošli od inkluzije najmlađih, od osnovnih škola sa većim procentom romske dece, a zatim su uključivali mesne zajednice u kojima romska populacija čini većim procenat, te nacionalne zajednice koje deluju u našem gradu.

blank

‒ U projektu su učestvovale osnovne škole „Sečenji Ištvan”, „Matko Vuković”, „Đuro Salaj” iz Subotice, „Hunjadi Janoš” iz Čantavira i „Vuk Karadžić” iz Bajmoka. Na konkursu „U mom gradu žive ljudi” učestvovalo je četiri stotine dece, od trećeg do osmog razreda, kroz pisanu reč, crteže… Škole su dobile interaktivne table sa projektorima, kako bi im bilo olakšano da govore o interkulturalnosti i da ih lakše vizualizuju ‒ naveo je Nikolić.

Istakao je da je odštampan i rečnik o interkulturalnosti, koji je preveden na romski, srpski i mađarski jezik, te je podeljen nastavnicima da ga koriste u nastavi. Kako je naveo, cilj je bila izgradnja interkulturalnog duha na nivou grada.

Nikolić je poručio da je postojao plan da u mesnim zajednicama sa većim procentom romske populacije formiraju telo poput onog u Mesnoj zajednici Peščara koje postoji od 2005. godine, kako bi ljudi razgovarali, rešavali probleme, ali i kako bi unapređivali kvalitet života u mesnim zajednicama. Ipak, kako je rekao, taj segmet još nije formiran zbog kratkih rokova, ali je romska zajednica odabrala svoje predstavnike koji će ući u to telo.

Kako bi doprineli izgradnji interkulturalnog duha u gradu, Savez nacionalnih udruženja Subotice je napravio interkulturalni bilten „Mozaik”.

‒ Mozaik je lep element koji se sastoji iz različitih segmenata, koji u celini daju jednu lepu sliku. Mozaik su činili hrvatska, bunjevačka, mađarska, srpska, romska, nemačka, rusinska, makedonska, crnogorska, kineska i slovenačka nacionalna zajednica. Koncept biltena je da oni mogu da pišu na svom jeziku. Time je pokazano da Subotica jeste interkulturalni grad, a uz podršku gradske uprave, imamo nagoveštaje da možemo da nastavimo projekat ‒ kazao je Nikolić.

On je poručio da za inkluziju i toleranciju nisu potrebna sredstva.

‒ Svi ovi segmenti koje sam naveo, uspostavljanje međusektorske saradnje, trebalo bi da funkcionišu svugde i za to ne treba novac. Potrebna je samo inicijativa i aktivno slušanje svih aktera, pa da na taj način učimo da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih ‒ zaključio je.

blank
rbt

Direktorka Osnovne škole „Sečenji Ištvan” Vesna Vajs navela je uoči konferencije da je bilo prirodno da ova škola bude deo projekta.

‒ Naša škola jedna od pet učesnica u ovom projektu. Osnovna škola „Sečenji Ištvan” je jedna interkulturalna, multikonfesionalna škola i bilo je prirodno da budemo deo ovog projekta. Svake godine prema planu i programu organizujemo interkulturalne dane, imamo iskustva u tome, tako da je opština to prepoznala i zamolila naše nastavnike da budu predavači na radionicama za nastavnike, nakon kojih si nastavnici to prenosili svojim učenicima. Mi smo izradili projekat za tri interkulturalne slagalice, to su istorijska, jezička i interkulturalna radionica, sa ciljem da se stvori mreža interkulturalnih škola, da nastavnici ojačaju učenike na ovom polju i da učenici, kako je rekao gospodin Steva Nikolić, žive jedni sa drugima a ne jedni pored drugih ‒ poručila je Vajs.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.