blank

Dečji festival muzike i pokreta

blank

Na Letnjoj pozornici na Paliću u petak će biti održan Dečji festival muzike i pokreta „Palićke notice“, na kom će učestvovati osnovne i specijalne škole, udruženja i ustanove socijalne zaštite, kako iz Subotice, tako i iz Novog Sada i Beograda. Festival će otvoriti gradonačelnik Stevan Bakić.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović rekla je da će festival biti održan pod pokroviteljstvom Grada Subotice i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, kao vid podrške razvoju inkluzivne svesti.

Ona je navela da je Subotica grad gde se različitost prepoznaje, prihvata, poštuje, i gde se uz različitost živi, te da je Grad Subotica odlučio da bude partner Osnovnoj i srednjoj školi „Žarko Zrenjanin” u ovom projektu.

– Povezivanje ljudi, brisanje granica, prevazilaženje svih predrasuda i prepreka, sve su to važni činioci kojima smo se rukovodili svi zajedno kada smo kreirali ovaj događaj i koji imaju neki univerzalni cilj, a to je da na najlepši mogući način pokažemo lepotu i vrednost zajedničkog delovanja i da se bavimo inkluzijom u suštinskom smislu – rekla je Jasmina Stevanović.

Direktorka Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“ Dragana Vučković navela je da se nada da će ovaj projekat živeti i u budućnosti, te da će postati tradicija u našem gradu. Kako je navela, plan je bio da manifestiacija ima regionalni karakter, ali zbog pandemije to nije bilo moguće.

– Ideja se rodila zimus i potekla je iz neke naše nade da će se kovid smiriti do juna, i iz neke naše potrebe da izađemo da se družimo, da budemo zajedno i da se osećamo lepo. To je bila i potreba i nada, a svakako da iza toga postoji višegodišnji rad i praćenje razvoja dece koje imaju smetnje u razvoju, praćenje njihovih roditelja i celokupne naše zajednice – kazala je Dragana Vučković.

blank

Istakla je da je cilj da deca osete da su važna i potrebna jedna drugima, da se ukaže na značaj zajednice, te da Subotica postane model kako se voli, poštuje i živi zajedno.

Pomoćnik direktora Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“ i koordinator projekta Vesna Rašeta rekla je da će u takmičarskom delu projekta učestvovati osnovne škole „Majšanski put”, „Petefi Šandor” iz Hajdukova, „Miroslav Antić”, „Matija Gubec” iz Tavankuta i Muzička škola, kao i specijalne škole „Dositej Obradović”, „Milan Petrović” iz Novog Sada i „Žarko Zrenjanin”.

Učešće će uzeti i Inkluzivno udruženje „Svitac” iz Beograda, Dom za nezbrinutu decu „Kolevka”, Dečji tamburaški orkestar uz Subotice i Iskončići. U revijalnom delu programa nastupiće baletske škole „Raičević” i „Olena”.

– Okupljanje učesnika predviđeno je da bude u 9 časova. Učesnici će formirati svečanu povorku, koja će biti predvođena Subotičkim duvačkim orkestrom i našim mažuretkinjama iz škole „Žarko Zrenjanin”. Svi učesnici će od Letnje pozornice ići oko Velike terase, i ponovo se vratiti na pozornicu, gde bi oko 11 časova i 30 minuta trebalo da počne takmičarski deo programa – navela je Rašeta.

Učesnici festivala će nakon programa posetiti Zoološki vrt, a pobednici će kao nagradu dobiti vožnju brodićem Palićkim jezerom.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.