blank

Novi Žednik još uvek bez kanalizacije (VIDEO)

blank

Predsednik Mesne zajednice Novi Žednik, Nikola Pualić, za portal Subotičke.rs govori o problemima sa kojima se meštani suočavaju. Kako je naveo, u Novom Žedniku postoji gradski vodovod kojim upravlja subotički vodovod već duži niz godina.

Prema podacima Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacja”, Novi Žednik ima dva aktivna bunara iz kojih se godišnje iscrpi 119.279 kubnih metara vode. Kapacitet izvorišta je 25 litara u sekundu.

– Taj vodovod je nekada građen samodoprinosom. Pre dvadesetak godina predat je subotičkom Vodovodu na upravljanje i održavanje – kaže Pualić.

Prema Pualićevim rečima, u Novom Žedniku urbanizovani deo sela ima “gradsku” vodu, dok salaši koji su udaljeniji nemaju.

– U nekoliko navrata smo, shodno žalbama meštana, ali i na našu inicijativu da proverimo kakav je kvalitet vode, tražili od Vodovoda da nas obavesti o stanju vode. Dobijali smo izveštaje da je voda hemijski i bakteriološki ispravna i upotrebljiva za piće. Ipak, postoje pojedinačne žalbe meštana da je voda žuta, neupotrebljiva, ili da se oseća nekakav miris. Najveći problem u svemu tome jeste što većinom i dalje imamo azbestne cevi. Hoće li Vodovod u nekom trenutku imati finansijske mogućnosti da to menja, nadamo se da hoće. Kao što svi teže da imaju savremenu i novu tehnologiju, a pre svega zdravstveno ispravnu vodu, tako i mi to želimo – poručio je Pualić.

Na pitanje da li je nekada bilo reči o menjanju tih cevi i uvođenju gradske vode na udaljenije salaše, naš sagovornik govori da se o tome nije nikada ozbiljno pričalo.

– Nije se o tome vodila nikakva diskusija, niti se ozbiljno pričalo o tome, jer je zamena vodovodnih cevi u celom selu zaista ogromna investicija. Tih nekoliko salaša ima svoje bunare, pa mislim da nisu toliko ni zainteresovani za korišćenje vode iz vodovoda zbog cene. Oni je koriste i za sopstvene potrebe, ali i u poljoprivrednim gazdinstvima za stoku, pa im se ne isplati da koriste ovu gradsku vodu jer bi im to bio mnogo veći trošak.

blank

Od 2.327 stanovnika Novog Žednika, vodom je usluženo 2.189. Našeg sagovornika pitali smo koja domaćinstva nemaju gradski vodovod.

– U Novom Žedniku ima toliko stanovnika prema popisu. Imamo oko devet stotina domaćinstava. Moramo da razgraničimo popis stanovnika koji je jedno, a domaćinstva su drugo. Oko 95 procenata sela ima gradsku vodu, sav urbanizovani deo sela, čak i salaši koji su bliži selu – naveo je predsednik Mesne zajednice.

Pualić je dodao da je 2013. napravljen „kružni tok” u selu, jer voda mora da cirkuliše kako bi bila ispravna.

– Selo je podeljeno prugom. Nekada je bio samo jedan prolaz za vodu, a 2013. je napravljen i drugi da to funkcioniše kao kružni tok da se ne bi taložile voda i kamenac na jednoj strani, nego da to funkcioniše i da voda bude što ispravnija za piće i upotrebu – poručio je predsednik Mesne zajednice Novi Žednik.

Pualić dodaje da meštanima povremeno smeta žutilo i specifičan miris vode u letnjem periodu, ali da je to normalno kad je pritisak slab… Ono što predstavlja veliki problem meštanima ovog sela jeste nedostatak kanalizacije.

– Kanalizacije u selu nema. Bio je pokrenut neki projekat, no to je pre desetak godina sve stalo. Nadamo se da će se u nekom momentu u budućnosti naći načina da se ovaj problem reši. Sama mesna zajednica nema finansijske mogućnosti za tako nešto, mi smo oslonjeni na grad i javna preduzeća, pa ako grad nađe neko rešenje verujem da ono neće biti samo za Novi Žednik, već i za sve druge prigradske mesne zajednice – kaže Pualić.

YouTube video

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.