blank

Država nudi na prodaju poslednji paket potraživanja banaka u stečaju

Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik, oglasila je prodaju još jednog paketa potraživanja sedam banaka u stečaju u ukupnoj vrednosti oko 317 miliona evra.

blank
Foto: Unsplash

Reč je o dugovima Nove Agrobanke, Univerzal banke, Jugobanke, Beogradske banke, Beobanke, Privredne banke Beograd, kao i Stečajne mase Investbanke.

Ovo bi, prema najavama iz Ministarstva finansija, trebalo da bude poslednji paket potraživanja banaka u stečaju koje država planira da proda. I MMF je objavio da se očekuje poslednji tenderski proces „u cilju rešavanja zaostalih sredstava portfelja Agencije za osiguranje depozita“, ali je u dokumentu objavljenom posle odobravanja novog stend-baj aranžmana Srbiji naveo da je reč o vrednosti od – 492 miliona evra.

Paket potraživanja banaka u stečaju od oko 317 miliona evra predstavlja u stvari dugove koje su firme i druga pravna lica imali prema ovim bankama i to: 62,5 miliona evra prema Novoj Agrobanci, 29,9 miliona evra prema Univerzal banci, nešto više od milion evra prema Jugobanci, 20,5 miliona evra prema Beogradskoj banci, 669.166 evra prema Beobanci, 27,2 miliona evra prema Privrednoj banci Beograd, kao i 137,9 miliona evra prema Stečajnoj masi Investbanke.

U paketu koji se nudi na prodaju nalaze se i potraživanja Agencije u ime i za račun Republike Srbije, u iznosu od 38 miliona evra.

Prilikom objavljivanja javnog poziva, ministar finansija Siniša Mali je naveo da je „prodaja preostalog portfolija deo šire strategije za rešavanje ovog višedecenijskog problema čiji su pozitivni efekti višestruki“.

„Na ovaj način omogućavamo efikasno i transparentno namirenje poverilaca i budžeta, vraćamo decenijama zarobljenu imovinu u regularne privredne tokove, i otvaramo vrata za nove investicije“, naveo je on, prenelo je Ministarstvo finansija.

N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.