blank

Dvadeset godina grupe „Iskon”

blank

Grupa „Iskon”, osnovana 2001. godini u Subotici, proslaviće dvadeset godina postojanja koncertom na Letnjoj pozornici. Koncert je zakazan za 4. septembar, s početkom u 20 časova.

Prema rečima članice grupe Milanke Nastasović, uprkos tome što osmoro članova živi i radi u pet različitih gradova, Subotica će za njih uvek biti posebno mesto.

blank

‒ Subotica će uvek imati poseban značaj za nas, uvek ćemo gajiti posebna osećanja upravo iz razloga što smo se u ovom gradu okupili te 2001. godine. Naš prvi nastup je bio u avgustu 2001. godine na Balkanskom festivalu mladih u Grčkoj ‒ navela je, dodajući da su upravo u Gradskoj kući održavali velike godišnje koncerte, gde su se susretali sa dragim prijateljima i publikom. Istakla je da će ovaj koncert biti ulepšan i narativom koji je napisao pesnik i kantautor iz Novog Sada Miloš Zubac.

Dejan Anđelović je naveo da je Iskon najstarija etno-grupa u Srbiji po stažu, iako su, kako je rekao, bili najmlađa grupa po godinama kada su započinjali karijeru.

blank

‒ Posebno su zanimljive pripreme za ovaj koncert koje su trajale godinu dana. Pripremili smo dvadesetak pesama, a sa nama će nastupiti i naši nekadašnji članovi Leonid Pilipović, Mirjana Simijanović Matić, Srđan Simijanović i Jovana Vuksanović. Pored njih, nastupiće i naši naslednici – Dečji hor „Iskončići”, kao i naša večita podrška, etno-odsek Muzičke škole u Subotici – poručio je Anđelović i dodao da publiku očekuje širok repertoar pesama iz Srbije, Makedonije i Bugarske, ali predstavljanje novih članova Iskona.

Direktorka Muzičke škole u Subotici Dragana Nikolić čestitala je jubilej grupi „Iskon” i navela da im mnogo znači saradnja i prilika da nastupaju na koncertu.

blank

‒ Muzička škola neguje i tradicionalnu muziku kao što neguje i klasičnu džez muziku. Iskon traje dvadeset godina, kao i naš smer za tradicionalnu muziku u Muzičkoj školi. Veoma su nam značajni ovaj nastup i poziv Iskona i mnogo smo im zahvalni na tome. Mladi ljudi koji počinju da se bave tradicionalnom muzikom imaće vetar u leđa, svoje uzore i priliku da vide da se sa umetnošću i muzikom kakvu neguje Iskon vredi baviti ‒ poručila je Dragana Nikolić.

Milanka Nastasović podsetila je javnost da je Iskon prošle godine izdao treći studijski album „Prsten mladoženjski”, ali da im je od posebnog značaja projekat na kom su radili dugi niz godina ‒ „Iskon i prijatelji”.

blank

‒ Želja nam je bila da jubilej od dve decenije postojanja obeležimo pesmama koje ćemo snimiti sa našim prijateljima širom sveta – iz Meksika, Italije i Francuske, kao i sa Iskončićima. Tom prilikom smo snimili dve pesme „Marijo, deli bela kumrijo” i „Gusta mi magla padnala”. Upravo njih smo pevali na našem prvom nastupu u Grčkoj ‒ zaključila je.

Karte za koncert su u prodaji u klubu Dvorište na Korzou, kao i onlajn na sajtu tickets.rs. Koncert su podržali Grad Subotica, Grad Novi Sad i organizacija „Sokoj”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.