blank

Dveri o mogućnosti uvođenja termina „vojvođanska nacija” i ministarki Čomić

blank

Član Predsedništva Dveri i predsednik Porajinskog odbora Dveri za Vojvodinu Ivana Stojanović saopštila je da je ministarka za manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić pre nekoliko dana razgovarala sa predsednikom, kako je navela, proseparatističke, Vojvođanske stranke Aleksandrom Odzićem.

„Po njegovim navodima, vodili su razgovor u okviru njenog zaduženja za ’društveni dijalog’ o mogućnostima uvođenja termina ’vojvođanska nacija’ prilikom sledećeg popisa stanovništva u Srbiji. Interesantno je da se Odzić, inače saveznik Čankove LSV koja je koaliciji sa SNS u Novom Sadu, veoma pozitivno izjasnio o rezultatu tih razgovora”, navela je Ivana Stojanović.

U saopštenju je navedeno da Dveri zahtevaju od ministarke Čomić da zvanično objasni kakve je razgovore vodila na tu temu i kakvi su zaključci doneseni.

„Da li je ovaj neobično brz prijem kod ministra ustvari odrađen preko veze jer se na prošlogodišnjim nedemokratskim izborima zajedno sa Vojvođanskim frontom (koalicijom u kojoj su Odzićeva stranka i LSV), Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom, i Čomićka našla na izbornoj listi Ujedinjena demokratska Srbija (UDES)? Ova lista je inače osvojila ispod 1% glasova i dobila ministra u Vučićevoj Vladi. Vojvođanski front je ušao u Pokrajinsku skupštinu, a LSV u vlast u Novom Sadu.

Međutim, to im izgleda nije dovoljno jer apetiti dojučerašnjih koalicionih partnera se očigledno sada usaglašavaju pred najavljene nove izbore sledeće godine. Želja je da se kroz priču o nekoj novoj, „vojvođanskoj naciji” ponove zahtevi pred popis iz 2011. godine a kroz nove bilborde „Ja sam Vojvođanin” koje smo tada imali prilike da gledamo u Novom Sadu. Društvenog dijaloga o antiustavnim i antiporodičnim zakonima o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije nije bilo, ali zato sada ima drugarskih razgovora o separatizmu – jer šta bi bio drugi naziv kada bivši koalicioni partneri razgovaraju o terminu uvođenja „vojvođanske nacije”? Još je veća odgovornost na vladajućoj SNS koja je izabrala Gordanu Čomić za ministra i uzela LSV u gradsku vlast u Novom Sadu. Da li SNS podržava ove predloge Odzića i Čomićke ili im se lupaju o glavu tikve koje su sa njima sadili?”, navedeno je u saopštenju.

Iz Dveri smatraju da ne sme da se ponovi ranija višedecenijska autonomaška politika u Vojvodini, u kojoj je većinski srpski narod bio doveden u poziciju nacionalne zajednice, kao ni stvaranje, kako su rekli, novih i izmišljenih nacija i država u Srbiji.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјne biometeorološke prilike pogodovaće svim

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.