blank

Kako će članice “Otvorenog Balkana” deliti višak energenata i hrane

blank

Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da Sporazum o prehrmabrenoj bezbednosti donosi dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije da neće stavljati zabranu izvoza namirnica u okviru te tri zemlje, da će u bilo kom trenutku, u bilo kakvim uslovima biti slobodan protok hrane između ovih zemalja.

Na marginama četvorodnevnog sajma “Vinska vizija Otvorenog Balkana” održano je gotovo hiljadu sastanaka. Privrednici iz 39 zemalja dogovarali su se o saradnji i sklapali su nove poslove.

Privredni skup pratio je i politički – zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su više sporazuma koji bi trebalo da olakšaju poslovanje, ali i život građana sve te tri zemlje.

Energenti i hrana – dve stvari koje mnogi ocenjuju kao zlato novog doba, nisu zaobišli ni ovaj samit. Dogovorena je i konkretna saradnja tri države članice Inicijative Otvoreni Balkan na tom polju i to kroz više sporazuma. Jedan od njih jeste Sporazum o prehrambrenoj bezbednosti. 

Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da Sporazum o prehrmabrenoj bezbednosti donosi dogovor tri države da neće stavljati zabranu izvoza namirnica u okviru te tri zemlje, da će u bilo kom trenutku, u bilo kakvim uslovima biti slobodan protok hrane između ove tri zemlje.

“Takođe, Sporazum podrazumeva i zabranu reeksporta namirnica, kako bi se sprečile zlupotrebe, da ne bude da neko izveze na treće tržište i zaradi na taj način. Sporazum predviđa i popisivanje kapaciteta skladišta, odnosno silosa za osnovne životne namirnice, za pšenicu i kukuruz kako bi država koja nema dovoljno kapaciteta mogla da to skladišti u nekoj od zemalja učesnica Otvorenog Balkana”, rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, namirnice koje su obuhvaćene ovim sporazumom su – kukuruz, pšenica, brašno, suncokret, suncokretovo ulje, meso, mesne prerađevine, povrće -zamrznuto, sveže, mleko, mlečni proizvodi.

Sporazum je baziran, kako ističe, na veoma realnim parametrima.

“Prema procenama proizvodnje i potrošnje hrane u ove tri države, osnovne životne namirnice bi trebalo da budu dostupne svim građanima ove tri države. Srbija je veliki izvoznik hrane i žitarica, međutim potrošnja Severne Makedonije i Albanije je takva da bi samo mi mogli da zadovoljimo, bez njihove proizvodnje koju imaju”, rekao je Đurđević.

RTS, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 24 stepeni Celzijusa. Nepovolјne biometeorološke prilike, pogotovo za srčane

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.