blank

Kreću prve količine gasa iz Srbije ka Mađarskoj

blank

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin danas su u blizini Segedina svečano pustili u rad gasni interkonektor preko koga je Mađarska povezana na gasovod Balkanski tok koji dolazi iz Srbije.
Prve količine gasa poteći će u petak u šest sati ujutru iz pravca Srbije odakle će dolaziti 3,5 milijarde kubnih metara gasa godišnje.
Ministar Vulin je ocenio da je ovo važan dan za Mađarsku i Srbiju.

„Zahvaljujući prilici da zajedno otvorimo ovaj deo Balkanskog gasovoda mi možemo da kažemo da je danas energetska nezavisnost naših emalja podignuta na viši nivo“, rekao je Vulin.

Istakao je da je to bilo moguće zahvaljujući nezavisnoj politici lidera Srbije i Mađarske.

„Predsednik Vučić i premijer Orban su među poslednjim samostalnim liderima u čitavoj Evropi. Naši lideri su uradili ono što lideri mnogo većih i moćnijih zemalja ne mogu da kažu da su uradili za svoj narod. Mi smo od danas još malo spremniji, još malo sigurniji , bićemo i razvijeniji zahvaljujući ovom gasovodu, i zahvaljujući političkoj odluci dve suverene, stabilne zemlje koje same odlučuju o sebi“, naglasio je Vulin.

Dodao je da je ovaj gasovod za Srbiju od ogromnog značaja, jer je od zemlje koja je plaćala tranzit gasa postala zemlja koja ga naplaćuje.

„Postali smo zemlja koja je sigurna, zna da će privreda i domaćinstava uvek imati dovoljne količine gasa i isto tako da ćemo biti pouzdan partner u snabdevanju Mađarske, njene privrede i stanovništva“, rekao je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je podsetio da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu.

„Generacije naših predaka nisu mogle da se pohvale ovako iskrenim i srdačnim odnosima. Nadam se da će generacije naših potomaka moći da se pohvale još boljim odnosima. Zahvaljujući radu predsednika Vučića i premijera Orbana, uspostavljeno je poverenje između naših naroda i sada sa sigurnošću možemo da kažemo da ne samo što verujemo jedni drugima, već i podržavamo jedni druge“, naveo je Vulin.

On je zahvalio ministru Sijartu jer je veoma uvereno na svim međunarodnim forumima uvek govori u korist Srbije iako to nije lako jer ima svoju cenu.

„Daćemo sve od sebe sa sačuvamo politiku da bismo sačuvali ekonomiju stabilnost da iz nje će proisteći svaka druga“, izjavio je Vulin.
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je osnovna obaveza svake države koju ona ima prema svojim građanima snabdevanje energijom svojih građana.

„Jer ako to nije u stanju da uradi, onda je zemlja izložena stranim silama i njihovom uticaju “, rekao je Sijarto i ocenio da snabdevanje gasom nije pitanje ideologije i politike, jer time ne mogu da se greju stanovi i da radi industrija, jer je to moguće samo pomoću sigurnog snabdevanja gasom, prenosi Tanjug.

Sijatro je podsetio da je Mađarska sa ruskim „Gaspromom“ uspešno okončala pregovore koji su rezultirali novim ugovorom o snabdevanju narednih 15 godina.

„Mi moramo da obezbedimo snabdevanje gasom iz više pravaca a jedan od tih pravaca je Srbija. Na ovom interkonektoru možemo da primimo 8,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od toga smo već obezbedili 3,5 milijardi iz Srbije i još milijardu kubnih metara iz Austrije“, rekao je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije je na reakcije iz Ukrajine povodom izgradnje Balkanskog toka rekao da su to napadi na suverenitet Mađarske koje ona odlučno odbija.

„Nijedna zemlja nema prava da se meša u to s kim će se Mađarska dogovarati, niti da ometa grejanje domaćinstava i rad industrije u Mađarskoj“, istakao je Sijarto.

On je zahvalio Vladi Srbije i srpskim kompanijama koje su radile na ovom projektu što su na vreme završile posao i omogućile normalno snabdevanje Mađarske gasom.

„To je novo fantastično poglavlje u saradnji Mađarske i Srbije, jer smo obezbedili gas iz južnog pravca. Hvala ti dragi ministre što smo proteklih godina uvek bili pouzdani partneri u ovom poslu“, rekao je Sijarto obraćajući se Vulinu.

Ova deonica gasovoda završena je 4. jula ove godine takozvanim zlatnim varom, kojim je gasovod kroz Mađarsku spojen sa deonicom koja prolazi kroz Srbiju.

Svečanosti u Segedinu prisustvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Sputnik Srbija, Foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.