blank

Nova pravila u bolnicama i zdravstvenim ustanovama

Posebna radna grupa koja je zasedala prošle nedelje razmatrala je aktuelnu epidemiološku situaciju respiratornih infekcija u Srbiji i svetu, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i donešeno je pet zaključaka:

blank
Foto: Subotičke.rs

Ukida se obaveznost nošenja zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama.

Ukida se zabrana poseta hospitalizovanim pacijentima u zdravstvenim ustanovama.

Ukida se obavezno testiranje kao uslov za prijem na bolničko lečenje na određenim odeljenjima i klinikama.

Izolacija pacijenata obolelih od Kovid 19 traje do 24 sata nakon prestanka temperature, a najviše do 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti.

Nije obavezno testiranje na SARS- CoV- 2 kod pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije, osim ako ordinirajući lekar postavi indikacije za testiranje radi diferencijalne dijagnoze ili propisivanja terapije.

U dopisu koji je poslat zdravstvenim ustanovama, navodi se i da Komisije zdravstvenih ustanova, na osnovu procene faktora rizika kod pacijenata koje zbrinjava, kao i na osnovu procene epidemiološke situacije u samoj ustanovi, mogu da donesu drugačije mere – pišu mediji.

Suprotno gore navedenom, ako procene da ima potrebe, mogu da donesu odluku o obaveznom nošenju maski za osoblje, pacijente i druge osobe na određenim odeljenjima ili u celoj ustanovi, kao i odluku o testiranju pacijenata na koronu, na odelenjima ili kklinikama ili posetama pacijentima dok leže na bolničkom lečenju.

Izvor: Blic

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 28 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.