blank

Održana premijera dokumentarnog filma „Ne tiče me se” (FOTO+VIDEO)

YouTube video

Povodom globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Američka Ambasada u Srbiji uz podršku Centra za nestalu i zlostavljanu decu organizovala je juče premijeru dokumentarnog filma „Ne tiče me se”, u prostorijama Art bioskopa Lifka.

Nakon emitovanja dokumentarnog filma organizovana je panel diskusija na temu „(Ne)osetljivost društva na problem nasilja nad ženama i decom”, gde su gledaoci imali prilike da čuju relevantne stručnjake iz lokalne vlasti, institucija i organizacija na ovu i mnoge druge bitne teme.

blank

Član Gradskog veća zadužen oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, naglasio je da lokalna samouprava ima sva prava i obaveze da učini sve svojim aktivnostima kako bi se kako bi se smanjilo, odnosno sprečilo nasilje nad ženama i nad decom.

„Mi smo u proteklog meseca formirali Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama sa svim relevantnim činiocima našeg grada. Ovo Koordinaciono telo čine predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu decu, aktiv direktora osnovnih i srednjih škola, predstavnici saveta roditelja, policija i Crveni krst”, zaključio je Đukanović.

Jovana Škorić, doc. dr na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, odsek socijalni rad, apelovala je na građane da prijave nasilje čak i kada sumnjaju na isto.

„Kada pričamo o nasilju, vrlo je bitno da pričamo o merama prevencije mnogo više od „gašenja požara”, tako da je bitno da nam preventivne mere budu prva opcija. Ono što uvek sugerišemo kada pričamo o nasilju jeste da spustimo tu odgovornost prvo na građane, što znači da je svako od nas odgovoran da prijavi nasilje ukoliko čak i sumnja na isto. Potrebno je da radimo sa decom najmanjeg uzrasta, a vrlo je bitno da edukujemo i nastavnike, roditelje i decu, kao i da u obrazovnom i socijalnom sistemu radimo sa stručnjacima”, navela je Škorić.

blank

Članica Gradskog veća zadužena za sport i omladinu, Nataša Aleksić, rekla je da je bila jedan od svedoka kada su roditelji bili glasniji nego treneri na treninzima i na samim utakmicama.

„Neki od klubova su doneli mere tako što su zabranili prisustvo roditelja na treninzima i na utakmicama. Konkretno, Sportski savez i Grad Subotica organizuju takmičenje za decu, „Mini Maksi Ligu” gde je zabranjena publika. Zašto? Zato što smo shvatili da su deca tako opuštena, mnogo bolje igraju, slušaju samo svog trenera i mislim da je zaista tako najbolje”, zaključila je Aleksić.

Učesnici panela bili su i Aleksandar Karov, master pravnik i saradnik Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Ljiljana Popović, diplomirani socijalni radnik i član Koordinacionog tela za nasilje u porodici pri Osnovnom javnom tužilaštvu.

no images were found

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Održana premijera dokumentarnog filma „Ne tiče me se” (FOTO+VIDEO)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.