blank

Predmet meseca u Savremenoj galeriji: Evropski jelen

Evropski jelen, obični jelen ili crveni jelen (Cervus elaphus) je šumska životinja iz porodice vitorogih preživara (Cervidae). Naseljava veći deo Evrope i neke delove Azije, a često se može videti i na lovištima različitih delova sveta jer je čest i vredan lovački trofej.

blank
Foto: Savremena galerija

Ova veličanstvena životinja spada u najveće kopnene životinje Srbije, mužjak jelena je krupniji od košute i može da dostigne težinu 125 ㅡ 300 kg, visina u ramenima mu je 120 ㅡ 150 cm, dok mu je dužina tela 225 ㅡ 275 cm.

Jeleni su izrazito socijalne životinje, žive u krdima koja su matrijarhalna. Mladunče jelena je jelensko tele i na telu ima bele pege. Životni vek jelena je i do 20 godina. Mužjak jelena na lobanji ima parogove, koštane tvorevine od kalcijuma i fosfora. Parogovi mogu da teže i do 9 kg, pritom zahtevaju dosta energije za rast. Služe radi dominacije nad drugim mužjacima i prilikom osvajanja ženke.

Nakon sezone parenja, koja traje od septembra do novembra, parogovi se odbacuju, što jelenu omogućava da sačuva energiju za ostale životne aktivnosti. Odbacivanje parogova se vrši jednom godišnje i zatim odmah započinje rast novih. Veličina i oblik parogova zavise od hormona, ishrane i klimatskih uslova na staništu.

Izvor: Savremena galerija, Slađana Aleksić – kustos biolog

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.