blank

Predstavljene olakšice za ugostitelje i druge privrednike

blank

Gradonačelnik Stevan Bakić predstavio je danas paket mera pomoći ugostiteljima i drugim privrednicima kojima je rad uskraćen ili ograničen zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Predloženi paket mera biće usvojen na prvoj idućoj sednici Gradskog veća.

Kako je gradonačelnik naveo, Udruženje ugostiteljskih radnika sa teritorije grada Subotice podnelo je 1. aprila zahtev Gradskoj upravi u vidu molbi za različite vidove pomoći, sa ciljem očuvanja ekonomije i ugostiteljsko-turističke ponude.

Ipak, kako je rekao, paket mera koje je pripremila lokalna samouprava Grada Subotice ne obuhvata samo ugostitelje već i sve one delatnosti koje su imale zabranu rada odrebama Kriznog štaba Republike Srbije.

– Cilj je da pomognemo i olakšamo, a naš jedini uslov za ugostitelje jeste da ne otpuste nijednog zaposlenog. To je bio primarni cilj lokalne samouprave – poručio je gradonačelnik.

blank

– Prvi korak koji smo mimo razgovora sa njima doneli odnosio se na mesec mart i to smo već izglasali na poslednjoj sednici Gradskog veća. To je da zakupci poslovnih prostora u svojini Grada Subotice, kojima je bio zabranjen rad bilo kad tokom marta, budu oslobođeni polovine iznosa zakupnine za taj mesec – naveo je Bakić.

Ta mera umanjenja zakupnine od 50 odsto biće nastavljena i u aprilu, maju i junu kroz novi paket, za isti krug zakupaca koji je definisan u martu, bez obzira da li će u posmatranom periodu dolaziti do zabrane, ograničenja ili rada u posebnom režimu.

Kako je naveo, aktuelni paket podrške podrazumeva i oslobađanje od plaćanja 100 odsto naknade za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne svrhe – letnje bašte i terase za april i maj ove godine, a za period jun, jul i avgust oslobađanje 50 odsto ove naknade. Takođe je predviđeno i umanjenje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru od 50 odsto za period april, maj i jun tekuće godine.

Navedene olakšice bi obuhvatale sve ugostitelje sa teritorije Subotice, uključujući i Palić, na kojem upravljanje prostorima na javnoj površini obavlja preduzeće „Park Palić“ DOO.

Bakić je naveo da će ovaj paket mera umanjiti budžet Grada za više miliona dinara ali da je to opravdano ukoliko ne bude otkazan ni jedan ugovor o radu u ugroženim delatnostima, te je naveo da je jedan manji deo poslovnih prostora koje koriste subotički ugostitelji, po zakonu u javnoj svojini Republike Srbije, te da će se Grad obratiti Republičkoj direkciji za imovinu sa molbom da se i tim zakupcima odobre istovetne mere podrške.

blank

Imre Kern je rekao da će Komisija za poslovni prostor, kojom on predsedava, po pojedinačnim zahtevima izlaziti u susret svim zakupcima kako bi za zaostale dugove dobili duži period otplate, kako bi i time dodatno olakšali situaciju i doprineli zadržavanju broja zaposlenih.

– Dogovorili smo se i sa rukovodstvima javnih komunalnih preduzeća da po pojedinačnim zahtevima izlaze u susret privrednicima i da isto tako prihvataju odloženo plaćanje, prema onim metodologijama koje svako preduzeće ima. Time je celokupno formiran paket pomoći kako bi radna mesta bila sačuvana – zaključio je Kern.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.