blank

U Subotici obeležen Svetski dan Roma

blank

Svetski dan Roma obeležen je danas i u Subotici, a kao znak podrške romskoj zajednici na Gradskoj kući zavijorila se romska zastava. Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilije Đukanovića, ovogodišnji program je skromnije obeležen s obzirom na epidemiološki situaciju, iako lokalna samouprava neprestano radi na unapređenju položaja romske zajednice u Subotici.

– Lokalna samouprava je u ovoj godini opredelila milion i sto hiljada dinara za aktivnosti vezane za unapređenje položaja romske zajednice u Subotici. Ta podrške se ogleda, kao i ranijih godina, u kupovini udžbenika za đake u pet osnovnih škola gde ima najviše romske dece, ali i u unapređenju položaja stanovanja, pre svega u podstandardim naseljima u Čantaviru, kao što su Halas i Haladaš – naveo je Đukanović.

blank

Kako je rekao, realizovano je više projekata podrške romskoj zajednici, dok će grad tokom godine usvojiti novi lokalni aktivni plan za unapređenje položaja Roma.

– Potrudićemo se i da uradimo sve što je u našoj nadležnosti da poboljšamo uslove romske zajednice u našem gradu. Ojačaćemo institucionalno i lokalni savet za unapređenje položaja Roma, proširićemo ga novim članovima, javnim sektorom, privatnim privrednim sektorom i određenim organizacijama civilnog društva, kako bi i time podstakli romsku zajednicu na obrazovanje i i zapošljavanje – poručio je Đukanović.

blank

Predsednik Edukativnog centra Roma Stevan Nikolić naveo je da se danas proslavlja pedeset godina zvaničnog postojanja romske zajednice.

– Na ovaj dan smo 1971. zvanično rekli da želimo da se zovemo Romi, da nas drugi zovu kako sami sebe zovemo. Dobili smo našu zastavu, koja se već drugu godinu zaredom vijori na Gradskoj kući, dobili smo našu himnu, koja je i pozitivna i puna boli.

blank

Kako je naveo, postoje tri lokalna instrumenta za podršku ovoj zajednici, kao što su pedagoški asistenti, romske zdravstvene medijatorke i koordinatori, te je istakao da je cilj romske zajednice izgradnja zajedničke budućnosti.

– Imamo kompleksnu situaciju da smo mi heterogeni po pitanju veroispovesti, teritorijalne pripadnosti, upotrebe jezika… Postoje instrumenti lokalne, civilne organizacije, lokalna samouprava i veoma je bitno da se sve što se radi kroz civilni sektor i institucionalizuje, što je i naš krajni cilj – poručio je Nikolić, pa je na romskom jeziku i čestitao ovaj praznik.

blank

Direktorka Osnovne škole „Matko Vuković” Mirjana Stevanović navela je da su se subotičke osnovne škole priključile obeležavanju pedeset godina Internacionalnog dana Roma.

– Mi smo pripremili kratak program, učestvovaće četvoro dece iz osnovne škole „Matko Vuković”, „Đuro Salaj”, „Sečenji Ištvan” i iz Muzičke škole. Pripremili smo i obeleživače strana na kojima piše „Drug mog druga je i moj drug” na četiri jezika, što i treba da bude moto svih nas. U našim školama ima dece romske nacionalnosti i zaista se trudimo da nastava bude prilagođena potrebama svakog deteta, pa tako i dece koja možda slabije znaju jezik. Grad pruža veliku podršku školama u vidu udžbenika ali i užine koju dobijaju đaci – navela je direktorka ove škole.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.