blank

Protivgradnih raketa ima dovoljno, ali ne i strelaca

blank

Strelci protivgradnih raketa mesečno dobijaju četiri hiljade dinara iz budžeta Subotice, i isto toliko od Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije

Ove godine na prostoru severne Bačke nije bilo grada, ali u slučaju potrebe strelcima je na raspolaganju dovoljno protivgradnih raketa za odbranu od leda. Problem predstavlja činjenica da  nekoliko stanica ne funkcioniše, a ima i nekoliko stanica koje su zatvorene jer ya njih nema strelaca. Strelci mesečno dobijaju četiri hiljade dinara iz budžeta Grada Subotice i jo[ toliko od Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Ferenc Mora, već 20 godina, od kako je protivgradna stanica postavljena u Bačkim Vinogradima, obavlja posao strelca. Zbog blizine mađarske granice mora biti izuzetno oprezan prilikom ispaljivanja protivgradnih raketa.

blank

– Imam devet raketa, šest komada je za veće visine, dok su tri rakete kraćeg dometa. Ove kraćeg dometa služe za to da  se ispaljuju kada je oblak u blizini, ukoliko iz daljine nismo uspeli da razbijemo led, onda kada ovamo dođe na manju razdaljinu, mogu sa tim da pucam, što znači da sa njima mogu da gađam i u pravcu Mađarske – kaže Mora.

Mora dodaje da uglavnom uspešno gađa gradonosne  oblake, jer u okolini Bačkih Vinograda poslednjih godina nije bilo značajnijeg grada.

Jožef Kenez je takođe iskusan strelac koji rukuje protivgradnom stanicom na Šupljaku. Upravo je poslednjih dana imao brzu reakciju.

– Ima nedelju dana kako sam četiri ispalio. Četiri su otišle odjednom. Pucao sam u pravcu grada i u pravcu Bačkih Vinograda. Iznad Bačkih Vinograda je bio oblak koji je došao iz pravca Mađarske – kaže Kenez.

Protivgradna stanica na Šupljaku jedna je od onih sa koje se najčešće ispaljuju rakete kada se u pravcu severne Bačke približavaju gradonosni oblaci.  Trenutno u ovoj stanici na skladištu ima osam raketa, dok na čitavom području Grada Subotice raspolažu sa 130 protivgradnih raketa. U funkciji je 13 protivgradnih stanica,  ali nisu u funkciji stanice u Novom i Starom Žedniku, kao ni u Čantaviru. Ove tri protivgradne stanice su u potpunosti devastirane, odnosno na njihovom mestu sada je ilegalna deponija.

blank

Takođe, naselja Radanovac, Palić, Đurđin i Mišićevo raspolažu sa funkcionalnim protivgradnim stanicama, ali nema strelaca za njih.

– Prvo, i do sada jedino ispaljivanje protivgradnih raketa iz stanica u okolini Subotice ove godine bilo je 14. jula. Gradonosni oblaci za sada obilaze Subotice, što se delom može zahvaliti i tome što oblake koji dolaze iz pravca zapada, iz pravca Hrvatske, razbijaju već iznad Sombora i Apatina – kaže Aleksandar Vitković, sekrektar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Grada Subotice, dodajući da 130 raketa koje su na raspolaganju zadovoljavaju potrebe odbrane od grada.

– Na godišnjem nivou u proseku ispaljuje se između 40 do 45 raketa, ali ovde govorimo o sezoni koja traje od 15. aprila do 15. oktobra. U tom periodu ova količina protivgradnih raketa je dovoljna, a izuzetna situacija je bila 2019. godine kada su iznad naselja Mala Bosna, odnosno iznad grada formirana dva superoblaka i tada je u jednom danu ispaljeno  76 raketa. Svake godine u budžetu predvidimo sredstva, ne samo za kupovinu raketa, već i za rukovaoce protivgradnih stanicca – kaže Vitković.

U tu svrhu predviđeno je 1,5 miliona dinara, a za kupovinu raketa dva miliona od čega je nabavljeno 47 raketa dugog dometa, koje na visini od oko osam hiljada metara ispuštaju srebrni jodid u gradonosne oblake.

 Panon, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.