blank

Svetski dan Roma: Čestitka Miloša Nikolića (VIDEO)

YouTube video

Miloš Nikolić je topla i predusretjiva osoba, po obrazovanju diplomirani violinista, talentat koji je sa 16 godina upisao fakultet.

Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu i Akademiju lepih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je gradskih priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari” za izuzetan doprinos razvoju kulturnog života grada i priznanja „Pro Urbe” za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

Subotički simfonijski orkestar postoji zbog njegovog angažovanja, organizator i aktivni učesnik brojnih koncerata za najvažnije gradske manifestacije. Bio je zamenik koncertmajstora Vojvođanskog simfonijskog orkestra i dugogodišnji koncertmajstor Novosadskog kamernog orkestra.

blank
Foto: Subotičke.rs

Miloš je pripadnik romske zajednice, upravnik Narodnog pozorišta Subotica, aktivista za poboljšanje života romske manjine, kako svojim ličnim primerom tako i raznim vidovima angažovanja. A ovo je njegova poruka svima:

„Bahtalo o Romengo dive! Svim mojim sunarodnicima, kolegama i prijateljima romske nacionalnosti, čestitam ovaj veliki praznik. U poslednjih desetak godina mnogo je napravljeno kako bi se podigao životni standard pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji. Posebno me veseli činjenica da je ulaganje u obrazovanje počelo davati rezultate. Danas imamo veliki broj mladih i obrazovanih Roma i Romkinja. Taj trend mora da se nastavi i da se iz godine u godinu poboljšava.

Kada je reč o kulturi romske zajednice, zahvaljujući odgovornoj državnoj politici, nikada se više nije radilo na očuvanju tradicije, jezika, pisma i kazane reči. Međutim, pred svima nama je još mnogo posla. Romi u Srbiji moraju u svakom pogledu biti ravnopravni sa ostalim građanima. To podrazumeva jednake šanse u obrazovanju, zapošljavanju, kulturnim i manjinskim pravima ali i jednake obaveze kao i kod ostalih građana.

Svi moramo raditi na tome da se o Romima ne govori samo prilikom proslave Dana Roma ili nekog negativnog događaja, već da se kontinuirano radi na njihovom punom uključivanju u normalne životne tokove, sa svim pravima i obavezama koje to podrazumevaju”, zaključio je Nikolić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.