blank

Sportska nostalgija: Rukometašica Bojana Radulović

Bojana Radulović je rođena 23. marta 1973. godine u Subotici i jedna je od najboljih svetskih napadača i golgetera svih vremena.

blank
Foto: Sportski savez grada Subotice

Rukometom se počela baviti u Subotici, nakon čega je profesionalnu karijeru započela u Radničkom iz Beograda. Iz prestonice Srbije seli se u Valensiju (Španija), gde je zaigrala u ekipi Mar Valensije.

Posle kratkog boravka u Španiji Bojana se seli u Mađarsku, gde je nastupala za tri kluba: Kaola, Dunafer i Đer Eto. Bila je standardni član reprezentacije Jugoslavije do 1999. godine, do kada je zabeležila 70 nastupa u dresu sa državnim grbom.

Nakon toga uzima mađarsko državljanstvo i od 2000. godine igra za reprezentaciju Mađarske, za koju je ukupno odigrala 69 utakmica. Prvu utakmicu za Mađarsku odigrala je 25. jula 2000. godine protiv Francuske.

blank
Foto: Sportski savez Subotice

Bojana je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju, sa ženskom rukometnom reprezentacijom Mađarske. Ujedno proglašena je i za jednu od najboljih igračica Olimpijskog turnira i izabrana u Olstar tim, na poziciji desnog beka.

Bojana Radulović je dva puta bila birana za najbolju igračicu sveta u izboru IHF-a (2000, 2003.), bila je najbolji strelac Svetskog prvenstva u Hrvatskoj (2003.), Evropskog prvenstva u Mađarskoj (2004.) i Olimpijskih igara u Atini (2004.). Sa Mađarskom reprezentacijom ima bronzu sa Evropskog prvenstva, ali i dva srebra posle izgubljenih finala Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva, koje su Mađarice izgubile na neverovatno identičan način od Danske (OI 2004.), odnosno Francuske (SP 2003.).

Put do srebrne medalje u Sidneju 2000. godine:

Kvalifikaciona grupa: Mađarska – Angola (42:22); Mađarska – Francuska (23:22); Mađarska – Južna Koreja (33:41); Mađarska – Rumunija (21:21)

Četvrtfinale: Mađarska – Austrija (28:27)
Polufinale: Mađarska – Norveška (28:23)
Finale: Mađarska – Danska (27:31)

Izvor: Sportski savez Grada Subotice

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.