blank

Subotica dobila suvi sukulentni vrt

Subotica je prošle godine postala jedan od 10 gradova u Srbiji koji su među prvima dobili kišne bašte – urbane zelene površine koje doprinose smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama.

blank
Foto: Stefan Drljača

Ove godine, sa ciljem unapređenja i širenja formiranih površina, bašta je dopunjena novim vrstama biljaka i mobilijarom, i pretvorena u suvi sukulentni vrt. Ova bašta je deo projekta Niklo kao ja, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi u saradnji sa Udruženjem građana Ekonaut i lokalnim samoupravama.

Bašta u Subotici nalazi se u parku Prozivka, centralnom gradskom parku, a uređena je od strane tima profesionalnih baštovana. U saradnji sa lokalnom samoupravom izabrana je upravo ova lokacija, koja ima savršene uslove za formiranje ovakvog vrta i koju posećuje veliki broj Subotičana i Subotičanki svih uzrasta.

blank
Foto: Stefan Drljača

„Vrt sa sukulentima osmišljen je kao polupustinjski oblik vrta, sa biljkama koje su izuzetno otporne na jako sunce i nedostatak vode, ali ujedno i na uslove hladne zime u našoj zemlji. Bašta je zadržala svoju ulogu biodiverzitetskog centra na zelenoj površini parka, kao i privlačnost brojnim cvetnim, dekorativnim i aromatičnim biljkama“, izjavio je Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta i saradnik UG Ekonaut.

U blizini vrta nalaze se kućica za ptice i hotel za insekte. Takvi vrtovi, iako prvenstveno povezani sa očuvanjem životne sredine, takođe imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje i doprinose kvalitetu života svih nas. Ova prirodna okruženja pružaju prostor za relaksaciju, odmor i opuštanje.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.