blank

Ursula fon der Lajen: EU podržava uvođenje potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa

blank

Evropska unija podržava uvođenje potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa koja bi bila “uzajamno priznata”, rekla je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

U izjavi za portugalske medije pred svoju posetu Lisabonu, ona je rekla da je „medicinski važno da se ima sertifikat o vakcinaciji. Zato pozdravljam inicijativu grčkog premijera (Kirijakosa Micotakisa) o uzajamno priznatoj potvrdi o vakcinaciji“.

„Da li će to dati prioritet ili pristup određenim dobrima, to je politička i pravna odluka koja treba da se razmatra na evropskom nivou“, dodala je fon der Lajen.

Evropska dvadesetsedmorica treba idućeg četvrtka da na samitu razgovaraju o koordinaciji mera tokom pandemije.

Grčki premijer je u utorak pozvao Evropsku uniju da uvede „standardizovanu“ potvrdu vakcinacije da bi podstakla turizam, teško pogodjen pandemijom korona virusa.

„Hitno je doći do zajedničkog dogovora o uspostavljanju sertifikata za vakcinaciju koji će prihvatiti sve zemlje članice“, napisao je Micotakis u pismu šefici Evropske komisije. On je rekao da će standardizovan sertifikat biti dokaz da je neka osoba uspešno vakcinisana.

„Iako nećemo da vakcinacija bude obavezna ili preduslov za putovanje, osobe koje su vakcinisane treba da imaju slobodu da putuju“, rekao je grčki premijer i dodao da će to podstraći i ohrabriti ljude da se vakcinišu, što je jedini način za „povratak u normalnost“.

Protiv Micotakisovog predloga izjasnio se predsednik Rumunije Klaus Joanis koji smatra da „nije dobro deliti Evropu na dva dela“.

Beta, NSPM

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.