blank

Vakcinisani građani Srbije od petka mogu u Mađarsku

blank

Građani Srbije koji su vakcinisani moći će od petka da uđu u Mađarsku bez PCR testa i obaveznog karantina, a isto će važiti i za vakcinisane građane Mađarske koji dolaze u Srbiju, najavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Taj dogovor danas su postigli Selaković i njegov mađarski kolega, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

„Danas sam imao priliku telefonom da razgovaram sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom i da tim putem usaglasimo sporazum između dve države koji će, koliko sutra, stupiti na snagu, a kojim Mađarska i Srbija prihvataju i priznaju sve sertifikate o vakcinaciji naših građana, bez obzira na tip vakcine kojim su vakcinisani”, objasnio je Selaković za Tanjug.

Kako je istakao, sporazum građanima Srbije omogućava da idu u Mađarsku, a građanima Mađarske da dolaze u Srbiju, bez prethodno obavljevnog PCR testiranja ili obaveze karantina.

Takođe, građani Srbije koji su vakcinisani, moći će u Mađarskoj da koriste usluge koje su ograničene vakcinacijom.

„Od sutra, 30. aprila, taj sporazum će stupiti na snagu i građani dve države, koji su vakcinisani u skladu sa našim i mađarskim propisima, moći će slobodno da se kreću – iz Srbije u Mađarsku, i iz Mađarske u Srbiju”, zaključio je Selaković.

Sa Srbijom i Crnom Gorom postignut sporazum o priznanju vakcina

BUDIMPEŠTA – Mađarska je sa Srbijom i Crnom Gorom postigla sporazum o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Uz dobre izglede da četiri miliona Mađara bude uskoro vakcinisano protiv kovida-19, „Mađarska je preduzela još jedan korak ka normalizaciji, pri čemu sporazumi između zemalja treba da obezbede da ljudi mogu putovati bez obaveze da budu izolovani ili testirani”, napisao je Sijarto na Fejsbuku, prenosi Tanjug.

Na osnovu sporazuma koji su danas postigli šefovi srpske i crnogorske diplomatije, Nikola Selaković i Đorđe Radulović, vlasnici sertifikata o vakcinaciji moći će da putuju od petka između Mađarske i ove dve zemlje, naveo je Sijarto, prenela je mađarska agencija MTI.

On je dodao da su o istoj temi započeti razgovori sa Grčkom i Izraelom.

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.