blank

Konkurs za „Najbolje iz Vojvodine” od 28. maja

blank

U Plavoj sali Gradske kuće danas je održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta Grada Subotice (SES), kojoj su prisustvovali pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Srđan Samardžić, predstavnici inspekcije rada, Nacionalne službe za zapošljavanje, te predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice Ištvan Huđi, koji se osvrnuo na jučerašnji Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, te je istakao da samo zdrav i bezbedan radnik može da doprinese boljitku društva.

Ivanišević je rekao da će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam 5. maja raspisati konkurse ukupne vrednosti 42 miliona dinara za novo zapošljavanje, samozapošljavanje i za javne radove.

– Poslodavci koji žele da zaposle radnike ili ljudi koji nameravaju da započnu sopstveni biznis mogu da računaju na iznos od 250.000 dinara po zaposlenom, odnosno 270.000 dinara ukoliko se radi o zapošljavanju ili novom zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Termin i iznosi potpuno su usaglašeni sa Akcionim planom koji je usvojila Pokrajinska vlada i sa javnim pozivima koje je raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje – poručio je Ivanišević.

Kako je naveo, na poslednjem zasedanju Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine usvojen je predlog Pokrajinske vlade o ponovnom uspostavljanju znaka „Najbolje iz Vojvodine”. Konkurs će biti raspisan 28. maja, a pored proizvođača, na ovaj konkurs moći će da apliciraju i pružaoci usluga u oblasti turizma, kao i u oblasti manifestacija koje su karakteristične za naše područje.

Ivanišević je zatim istakao da će nakon ovih konkursa uslediti raspisivanje konkursa u oblasti ženskog preduzetništva i tradicionalnih zanata.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Ištvan Huđi naveo je juče bio Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, te da je zasedanje u velikoj meri bilo posvećeno ovoj temi, jer svi relevantni činioci, kako je rekao, moraju da vode računa o uslovima rada.

– Samo bezbedan radnik može da doprinese boljitku celog našeg društva. Tokom prošle godine bilo je trideset težih povreda na radu, od čega je na građevini poginulo tri radnika. Ove godine poginula su dva radnika na građevini, a zatečeno je devetnaest radnika na građevinskom objektu koji nisu bili prijavljeni i koji nisu imali adekvatnu opremu. Povrede su neki put do poslodavca, neki put do radnika, ali u svakom slučaju važno je raditi na tome da ih što manje bude – naveo je Huđi.

Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Srđan Samardžić rekao je da je globalni izazov kroz koji kao društvo prolazimo nametnuo i neke od tema današnjeg sastanka Socijalno-ekonomskog saveta.

– Cilj lokalne samouprave je zaštita zdravlja naših sugrađana, ali i ublažavanje posledica po privredu i našu društvenu zajednicu uopšte, u okviru naših nadležnosti kao Grada. Cilj je, dakle, zaštita zdravlja naših sugrađana i očuvanje radnih mesta i vitalnosti privrede – istakao je Samardžić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.