blank

Viktorija Aladžić – heroina nasleđa (VIDEO)

YouTube video

Šetnja Suboticom, za nas koji smo rođeni ili odrasli ovde, uobičajena je stvar. Retko se osvrnemo oko sebe, a kad to uradimo lepota koja nas okružuje ostaje neprimetna dok jednom ne uočimo sve te detalje, arhitekturu i ne upoznamo grad u kome živimo.

Tek kad ga upoznamo, počećemo i da ga volimo i cenimo onako kako ga poštuje dr Viktorija Aladžić, arhitektica i predana zagovornica očuvanja nasleđa.

Upravo svojim zalaganjem, dr Aladžić prepoznata je i u evropskim krugovima, zbog očuvanja arhitektonskog nasleđa Subotice, posebno secesije o kojoj je mnogo pisala, objavljivala i radila na promociji i zaštiti.

blank
Foto: Subotičke.rs

Povodom obeležavanja Dana evropske baštine, Evropa nostra Srbija i delegancija Evropske unije ustanovljena je nagrada „Heroji nasleđa“ koja je ove godine pripala dr Viktoriji Aladžić, možemo dodati sasvim zasluženo – herojini nasleđa.

Naša istorija, naše nasleđe, gde god živeli značajan je deo nas samih, svesni mi toga bili ili ne. Mi gradimo i izgrađujemo grad, tako što ga čuvamo, čuvamo jedni druge i s vremena na vreme se osvrnemo oko sebe ne bi li videli šta nam to pruža okolina.

Profesorku, doktorku, arhitekticu Aladžić srešćemo u šetnji. Zahvaljujući njoj, Viktoriji, kao što joj ime kaže, pobedićemo razoran duh vremena, a nadamo se i ljudsku želju da novim zamenimo staro, koje je u arhitektonskom, ali i u drugom smislu, neprocenjivo.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Mogući pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 15 do 22 stepena Celzijusa. Osobama sa varirajućim krvnim pritiskom i

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.