blank

Zašto je broj obolelih od sezonskog gripa nepoznanica?

blank

U subotičkom Zavodu za javno zdravlje kažu da je broj zaposlenih koji su angažovani na unosu podataka smanjen, s obzirom da menjaju svoje kolege ili su raspoređeni u neki od kovid-centara. Uobičajeno vreme kad se prave statistički izveštaji za prethodnu godinu jeste proleće, što u ovom slučaju, kako kažu u pomenutom zavodu, može da varira s obzirom na trenutnu situaciju sa virusom korona

Pandemija virusa kovid 19 tematski je okupirala medije. Kijanje na javnom mestu je iščezlo, postalo je bezmalo politički nekorektno. U javnom diskursu skoro da se uopšte ne govori o drugim bolestima, pa tako ni o sezonskom gripu čije bi prisustvo, prema uobičajenom kalendaru viroza, trebalo da je na vrhuncu upravo ovih dana.

Redakcija portala Subotičke.rs pokušala je u ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje da sazna broj obolelih od sezonskog gripa u našem gradu, ali nam je saopšteno da ćemo podatke morati da sačekamo do sledeće godine.

– Broj zaposlenih na unosu ovakvih podataka je smanjen, s obzirom da oni menjaju svoje kolege, ili su preraspoređeni u neki od kovid-centara. Uobičajeno vreme kada se pripremaju statistički izveštaji za prethodnu godinu je proleće, što u ovom slučaju može da varira s obzirom na trenutnu situaciju sa virusom korona – kaže za Subotičke.rs dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje.

blank

U rubrici analiza zdravstvenog stanja stanovništva Severnobačkog okruga na sajtu Zavoda za javno zdravlje navedeni su podaci za 2018. i prethode godine. Zavod svakodnevno objavljuje podatke o broju zaraženih virusom kovid 19.

Dnevni list “Danas” objavio je 15. decembra da u Beogradu ove sezone, do tog datuma, nije zabeležen ni jedan slučaj oboljevanja od gripa, dok je tokom nedelje koja je prethodila objavi vesti 9.823 ljudi u prestonici imalo neki vid respiratorne infekcije.

“Svi koji su ove jeseni bili testirani na grip su bili negativni, a broj slučajeva respiratornih infekcija se smanjio u odnosu na na prvu nedelju decembra kada je registrovano 10.665 slučajeva.

U (beogradskom) Zavodu ističu da se beleži manji broj ovakvih oboljevanja u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 15.974.

Među obolelima od respiratornih infekcija, prema podacima iz perioda od 7. do 13. decembra, 12,29 odsto su deca od jedne do četiri godine, 19,07 odsto od pet do 19 godina, 56,49 odsto starosne dobi od 20 do 64 godine, dok su stariji od 65 godina činili 12,16 odsto.

Grip, kako objašnjavaju, u Beogradu se najčešće pojavljuje u drugoj polovini decembra”, navedeno je u izveštaju dnevnog lista “Danas”.

 

Foto: Printskrin, Pixabay

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.