blank

SZO: Kovid i dalje ubija, u decembru registrovano 10.000 smrtnih slučajeva

U decembru prošle godine u svetu je registrovano gotovo 10.000 smrtnih slučajeva zbog kovida-19, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i upozorila da je virus i dalje velika pretnja, uprkos tome što se o njemu više mnogo ne govori.

blank
Foto: Piksabej

SZO navodi da podaci iz više izvora ukazuju na povećano prenošenje virusa prošlog meseca, što je podstaknuto okupljanjima tokom božićnih praznika i varijantom JN.1 koja sada preovladava u svetu, objavila je agencija AFP.

„Iako kovid-19 više ne predstavlja vanrednu globalnu situaciju, taj virus se i dalje širi, menja i ubija“, rekao je generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Infekcije gripom i kovidom se pogoršale tokom praznika, očekuje se još više obolelih

U Srbiji za sedam dana oko 3.300 pozitivnih na kovid.

Osim gotovo 10.000 žrtava prijavljenih Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prošlog meseca, zabeležen je i rast hospitalizacija od 42 odsto, kao i porast prijema na intenzivnu negu od 62 procenta, u poređenju sa novembrom.

Te brojke su zasnovane na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Evropi i Severnoj i Južnoj Americi, rekao je Tedros.

„Sigurno ima povećanja i u drugim zemljama koja nisu prijavljena. Kao što vlade i pojedinci preduzimaju mere opreza protiv drugih bolesti, moramo to da radimo i protiv kovida-19. Iako je 10.000 žrtava mesečno mnogo manje od vrhunca pandemije, taj nivo smrtnih slučajeva koji se mogu sprečiti je neprihvatljiv“, naglasio je Tedros.

On je pozvao vlade da nastave da nadziru virus i da osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, lekovima i vakcinama.

„I dalje pozivamo pojedince da se vakcinišu, testiraju, nose maske gde je to potrebno i osiguraju da prepuni zatvoreni prostori imaju dobru ventilaciju“, kazao je prvi čovek SZO.

SZO je u maju prošle godine proglasila kraj međunarodnog vanrednog stanja u javnom zdravlju zbog kovida 19, više od tri godine nakon što je virus prvi put registrovan u kineskom gradu Vuhanu, krajem 2019.

Izvor: n1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.