blank

Cene ugostiteljskih usluga više za 10,2 odsto u februaru

Cene ugostiteljskih usluga (hrana, piće u ugostiteljskim objektima, prenoćišta..) u februaru su bile više u proseku za 10,2 odsto u odnosu na februar prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

blank
Foto: Pixabay

Topla i hladna predjela u ugostiteljskim objektima su u februaru u proseku bila skuplja za 10,2, pečenja, jela po porudžbini za 9,7 odsto, a variva 9,5 odsto u odnosu na februar 2023. godine.

Cene salata u ugostiteljskim objektima bile su u proseku više za 8,8 odsto u odnosu na februar 2023. godine.

Cene bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima su u odnosu na februar prošle godine bile veće za 10,3 odsto, a alkoholnih pića za 8,7 odsto.

Prenoćišta su u februaru bila skuplja za 15,3 odsto u odnosu na prošli februar.

Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani.

Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.