blank

Konditorima 710 dinara podrške po kilogramu otkupljenog mleka u prahu

Vlada Srbije utvrdila je vanrednu interventnu meru podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu od 710 dinara po kilogramu, a uredbom koja je objavljena u Službenom glasniku precizirana je procedura odobravanja i kontrole, kao i finansijska sredstva za njeno sprovođenje.

blank
Foto: Pixabay

Agroekonomski analitičar Branislav Gulan u razgovoru za Biznis.rs ocenjuje da se i ovaj potez države može svrstati u „gašenje požara“ i ukazuje na nedostatak sistemskih rešenja za jačanje stočarstva i mlekarstva u Srbiji.

U uredbi je istaknuto da se mera podrške utvrđuje radi efikasnog i pravovremenog sprečavanja ili otklanjanja tržišnih poremećaja prouzrokovanih događajima i okolnostima koji su doveli, odnosno prete da dovedu do poremećaja na tržištu, a za sprovođenje ove mere u republičkom budžetu na razdelu Ministarstva poljoprivrede izdvojeno je 500 miliona dinara.

Pravo na odobravanje podrške u skladu sa ovom uredbom ostvaruje proizvođač konditorskih proizvoda ako je najkasnije do 31. decembra 2022. godine registrovan za obavljanje delatnosti proizvodnje kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda (šifra delatnosti 10.82), kao i da u Agenciji za privredne registre nije registrovano da ima zabranu obavljanja delatnosti, da je osuđivan zbog privrednog prestupa ili da je u toku postupak likvidacije ili stečaja.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u Srbiji je za obavljanje konditorske delatnosti registrovano ukupno 278 pravnih lica, od kojih je 110 kompanija. Najveći među njima su Atlantic Štark sa 1.091 radnikom, Jaffa Crvenka sa 907 zaposlenih, Pionir iz Subotice sa 623 i požarevački Bambi sa 651 zaposlenim.

Preduslov za korišćenje nove mere podrške je i da konditor ima izmirene dospele obaveze po osnovu javnih prihoda na dan podnošenja zahteva za odobravanje prava na podršku, da ima važeću ponudu za otkup mleka u prahu proizvedenog od mleka domaćeg porekla izdatu od strane mlekare registrovane za obavljanje delatnosti prerade mleka i proizvodnje sireva, kao i da nije započeo realizaciju otkupa mleka u prahu pre donošenja rešenja kojim se odobrava pravo na podršku u skladu sa ovom uredbom.

Takođe, mlekara ponuđač i podnosilac zahteva ne smeju da budu povezana lica u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Biznis.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.