blank

Šta će biti sa cenama u ovoj godini?

Poskupljenja koja su obeležila celu prošlu godinu će se, prema proceni pomoćnika direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Bojana Stanića, nastaviti i u ovoj godini, ali će njihov intenzitet biti slabiji nego 2022. godine.

blank
Foto: Piksabej

Stanić je za Tanjug rekao da je prosečna stopa inflacije lane bila oko 12 odsto, da je ona novembarska iznosila 15,1 procenat, te da u prvim mesecima ove godine valja očekivati nastavak blagog povećanja inflacije ali da ona ne bi trebalo da pređe 16 odsto.

Dodao je da se očekuje da će ove godine ostati relativno visoka stopa inflacije i da će prosečna godišnja stopa iznositi između osam i 10 procenata, što je ipak manje nego prošle godine.

Građane posebno pogađaju poskupljenja hrane, zbog čega većina ima utisak da je inflacija i veća od one koja se zvanično saopštava, što je prema Stanićevim rečima rezultat činjenice da je hrana veoma značajna kategorija u potrošačkoj korpi, jer je u odnosu na evropski prosek naš standard značajno niži a njena cena je ipak samo deo cena koje ulaze u indeks potrošačkih cena.

„To se samim tim značajno vidi i u prodavnicama s obzirom da je cena hrane otišla naviše kao posledica celokupne situacije u svetu, odnosno poskupljenja energenata koji se koriste za proizvodnju hrane, a sa druge strane proizvodjači hrane se orjentišu i prema cenama koje se formiraju na međunarodnom tržištu“, rekao je sagovornik Tanjuga.

Opširnije pročitajte ovde.

Tanjug

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.