blank

Treba nam 2,6 milijardi evra za čist vazduh, a u budžetu izdvojeno – nula!

Vazduh u Srbiji je tokom 2022. godine bio još zagađeniji nego prethodne, a prvi dani januara pokazuju da je trend udisanja fine prašine, koja se lepi za pluća i prodire u krvotok, nastavljen.

blank
Foto: Piksabej

Nada da bi u tek započetoj godini vazduh iznad Srbije mogao češće da bude bezbedan po zdravlje daje nedavno usvojen Program zaštite vazduha.

Za ovaj program, međutim, u budžetu nisu izdvojena sredstva, a kadrova koji bi trebalo da ga sprovode je premalo, pa sagovornici lista „Nova“ brinu šta će se dogoditi u praksi.

Čist vazduh košta 2,6 milijarde evra

Pozitivna stvar koja se dogodila tokom protekle godine jeste usvajanje Programa zaštite vazduha u Srbiji sa akcionim planom za period od 2022. do 2030 godine.

Glavni cilj ovog dokumenta je smanjenje štetnih uticaja na zdravlje usled izlaganja zagađenju vazduha i usklađenje sa propisima Evropske unije. To u praksi znači manje emisija sumpor-dioksida za 92 odsto, azotnih oksida za 61 odsto, kao i sitnih čestica – PM10 za 51 i PM2,5 za 58 odsto.

Kako bi se stiglo do željenih rezultata procena je da do 2030. godine treba izdvojiti 2,6 milijardi evra, od čega bi najveći deo trebalo da finansiraju domaćinstva (na primer, prilikom kupovine efikasnijih i manje zagađujućih automobila i grejnih tela), investitori – javna ili privatna preduzeća i poljoprivrednici.

Opširnije pročitajte ovde.

Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.