blank

Upozorenje RFZO da se veće količine lekova ne iznose iz zemlje: Kakvo je stanje sa paracetamolom i brufenom u apotekama

U Srbiji je povećana potražnja za lekovima koji se ne izdaju na recept, posebno za paracetamolom i brufenom.

blank
Foto: Pixabay

Inače je svake zime veća potražnja za tim medikamentima, ali je sada situacija malo drugačija jer je nestašica lekova u celoj Evropi, a najavljuje se i dodatna kriza na jesen, te je to dodatno uplašilo građane da prave zalihe.

Paracetamol i brufen su lekovi koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji i koriste se za ublažavanje bolova. Zapravo, većina građana u Srbiji ih koristi kao “lek za sve”. Ono što je nekada bio aspirin, danas je paracetamol, kažu apotekari.

Razvijene zemlje Zapadne Evrope već se suočavaju sa ozbiljnim nestašicama lekova. Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kažu da građani ne treba da strahuju, da je tržište lekova u Srbiji stabilno, ali su apelovali da se ne iznose iz zemlje velike količine lekova koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

“Taj paracetamol ne košta 15.000 dinara i da se farmaceutima isplati da prodaju pet kutija i da posle toga kažu ‘danas mogu da zatvorim apoteku’. To su smešne cene. Zavisi od apoteke, kako ona razmišlja na duže staze. Šta ću da radim ako za dva dana prodam sve količine koje imam na lageru, a onda narednih dana mogu samo da govorim pacijentima kada uđu u apoteku ‘nemam, nemam’. Meni je cilj da ja imam paracetamol, ali i druge lekove uvek, a onda da ga raspoređujem”, naveo je Rajevac.

Dodaje da nema potrebe da se prave velike zalihe lekova, jer su to medikamenti koji se piju po potrebi.

“Bilo kakve zalihe lekova su opravdane samo kod hroničnih bolesnika. Ali samo za mesec dana. Recimo, ukoliko uzimete terapiju za pritisak u redu je da uzmete terapiju za mesec dana. Zašto biste kupovali 15 kutija paracetamola, da im protekne rok trajanja”, naveo je Rajevac.

Izvor: Euronews

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.