blank

Onlajn predavanje Mila Lompara o Milošu Crnjanskom

blank

Jedan od najvećih izučavalaca dela i života Miloša Crnjanskog, profesor dr Milo Lompar, održaće u nedelju, 20. decembra, sa početkom u 18 časova, onlajn predavanje o životnim i političkim okolnostima pod kojima je Miloš Crnjanski stvarao.

Predavanje „Veče Crnjanskog – srpsko stanovište i uloga u srpskoj diplomatiji XX veka“ biće dostupno svima preko „Zoom“ platforme, a organizator, Srpski politični forum, poveznicu će objaviti na svojoj zvaničnoj “Fejsbuk” stranici sat vremena pre početka predavanja.

Crnjanski je bio diplomata Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije. Godine 1928. postaje ataše zadužen za štampu pri našoj ambasadi u Berlinu. Od 1938. godine boravio je u Rimu gde ostaje do 1941, kada je preko Madrida i Lisabona dospeo u London.

Poslednje mesece boravka u Rimu, čekajući da Italija bude bombardovana, proveo je obilazeći mesta koja je voleo i družeći se sa prijateljima koje više nikada neće videti o čemu je pisao u romanu, dnevniku i putopisu „Kod Hiperborejaca“.

Za vreme Španskog građanskog rata izveštavao je iz Musolinijevog štaba za list „Vreme“.

U Londonu se priključio našoj emigraciji sa kojom nije bio u dobrim odnosima, stupajući često u rasprave. Radio je brojne poslove – od knjigovodstvenih do raznošenja knjiga za knjižaru „Hačards“ dok je njegova supruga Vida šila lutke.

Komunističke vlasti dozvolile su mu povratak u Beograd 1965. godine. Smatra se da je „Roman o Londonu“ napisao kao zalog za povratak, dok čitaoci u njemu mogu da prepoznaju delove teškog života koji je naš pisac sa suprugom vodio u Londonu.

Predavanje profesora Lompara najavljeno je i kao diskusija na temu diplomate Miloša Crnjanskog, njegovog značaja za srpsku diplomatiju, sudbine ovog pisca te sudbine ljudske i nacionalne doslednosti.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TOP 50 albuma 2022. godine

U 2022. uživali smo u sjajnim konceptualnim radovima, od kojih su mnoga obeležena duhom oslobođenja i pregrupisavanja nakon godina izolacije. Imali smo povratke legendarnih umetnika

Detaljnije »
blank

Džon Koks u “Krupari”

U nedelju, 25. septembra, gost Đorđa Kuburića u “Krupari” biće prevodilac Džon Koks. Povod za Koksovo gostovanje je objava romana “Put za Birobidžan” Judite Šalgo

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.