blank

Slobodan Vladušić o „Danima Miloša Crnjanskog“

blank

Tema ovogodišnjeg okruglog stola u Matici srpskoj bili su putopisi Miloša Crnjanskog, a jedan od izlagača bio je profesor, knjiženi kritičar i pisac Slobodan Vladušić.

Branislava Žujović

U Novom Sadu, 27. i 28. novembra, održana je druga po redu manifestacija „Dani Miloša Crnjanskog“ u organizaciji Matice srpske, Udruženja „Sumatra“ i Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

Manifestacija je počela programom „Pesničko uzdarje Milošu Crnjanskom“ koju je otvorio Subotičanin Slobodan Vladušić – predsednik Programskog odbora ove manifestacije, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, književni kritičar i pisac.

Tema ovogodišnjeg okruglog stola održanog u dve sesije bili su putopisi Miloša Crnjaskog, a jedan od izlagača bio je spomenuti Slobodan Vladušić.

– Crnjanski svakako zauzima posebno mesto u istoriji srpske književnosti. On nije samo klasik srpske književnosti već je i dalje živ pisac koga čitaju i vole različiti ljudi.
Stoga su Matica srpska i Udruženje “Sumatra“ odlučili da organizuju manifestaciju „Dani Miloša Crnjanskog“, koja bi obeležavala sećanje na Crnjanskog na različite načine. Ideja je da ta manifestacija postane tradicionalna. Ove godine je održana druga po redu, a ja se nadam da će nastaviti da se održava i ubuduće – kaže za Subotičke.rs pisac i profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Slobodan Vladušić.

Program su u subotu zatvorili Tijana Marković i Dušan Vukašinović koji su izveli nekoliko odlomaka iz „Romana o Londonu“, a Grigorije Jakšić odrecitovao je delove poeme Zorana Đerića posvećene Milošu Crnjanskom.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TOP 50 albuma 2022. godine

U 2022. uživali smo u sjajnim konceptualnim radovima, od kojih su mnoga obeležena duhom oslobođenja i pregrupisavanja nakon godina izolacije. Imali smo povratke legendarnih umetnika

Detaljnije »
blank

Džon Koks u “Krupari”

U nedelju, 25. septembra, gost Đorđa Kuburića u “Krupari” biće prevodilac Džon Koks. Povod za Koksovo gostovanje je objava romana “Put za Birobidžan” Judite Šalgo

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.