blank

Država mora da podstiče mlade ukoliko želi da oživi selo

Mladi poljoprivrednik iz Mišićeva Strahinja Vukajlović poziva novog gradonačelnika da poseti selo i pokaže da će tokom svog mandata brinuti o subotičkim poljoprivrednicima. “Neka pokaže da nam neće dolaziti samo da se slika, po potrebi, kao što to inače političari rade”, poručuje mladi Vukajlović

blank

Ako se za nekoga može reći da je sve stekao radom, sa svojih deset prstiju, to je porodica Vukajlović iz Mišićeva. Od jedne krave i doslovno parčeta zemlje, nasleđenog od roditelja skromnog imovinskog stanja, Miroslav Vukajlović i njegova supruga Danijela danas vode gazdinstvo sa četrdeset krava i isto toliko teladi i junica.

Sinovi, Nemanja i Strahinja, velika su im podrška i pomoć. Posebno mlađi sin, Strahinja, koji svoju budućnost vidi u Mišićevu.

Strahinja želi da ostane u Mišićevu

Još od osnovne škole, Strahinja Vukajlović je navikao da, čim odloži torbu, odlazi u štalu ili njivu i vredno pomaže roditeljima. Za njega u selu meštani imaju samo reči hvale.

– Vidim svoju budućnost na selu. Želim da nastavim ono što su moji roditelji započeli. Ovo je veoma težak posao. U ovom poslu nema odmora. Ali, ovaj posao se mora voleti – kaže Strahinja Vukajlović.

blank

Mnoge stvari, kako naš sagovornik kaže, ne zavise od nas, već od neba.

Ove godine, rod je bolji na zemlji bliže Mišićevu, nego na onoj do Bajmoka, jer je na ovoj strani padalo nešto više kiše – pojašnjava naš sagovornik.

Strahinja kaže da ima sreće što su mu roditelji obezbedili dovoljno da može da nastavi ono što su započeli, ali…

Bakić na delu da pokaže da će raditi drugačije

Za mlade, koji bi se bavili poljoprivredom bez početnog kapitala, to je nemoguće. Zato država mora ozbiljno da subvencioniše mlade proizvođače, ukoliko ne želi da selo zamre. Još pre uvođenja vanrednog stanja, odnosno izbijanja epidemije, mladim poljoprivrednicima, koji imaju registrovana gazdinstva, obećano je da će, dobiti pomoć za kupovinu mehanizacije, ali izgleda da od toga neće biti ništa. Na taj način se i ono malo mladih od samog početka obeshrabruje – tvrdi Strahinja Vukajlović koji tvrdi da to nije jedini problem.

Često nam dolaze komunalni inspektori zbog žalbi nekolicine ljudi koji se žale na miris štale. Pitam se gde da uzgajamo stoku, ako ne u selu? Napominjem da Mišićevo danas nema ni dvesta stanovnika. Očekujem posetu gradonačelnika Stevana Bakića, da o svemu porazgovaramo. Subotičani nisu samo oni u gradu. I mi smo Subotičani, u širem i podjednako važnom smislu. Neka novi gradonačelnik pokaže da će tokom svog mandata brinuti o selu i da nam neće dolaziti samo da se slika, po potrebi, kao što to inače političari rade – kaže Strahinja Vukaljović.

J. I.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.