blank

Siniša Lisica: Želim da ostanem u Bajmoku i tu zasnujem porodicu

blank

Ministarstvo poljoprivrede mora više pažnje da posveti malim gazdinstvima, jer ima dosta nas koji se trudimo da otkrijemo neke novitete, ali ne možemo da dobijemo priliku od većih gazdinstava

Siniša Lisica iz Bajmoka je uspešan student treće godine Tehnološkog Fakulteta u Novom Sadu, ali i predan pčelar.

„Hemiju sam zavoleo u srednjoj hemijskog školi u Subotici. Toj ljubavi je mnogo doprinela moja profesorica Otilija Kiš Češljar koja je primetila moju zainteresovanost, pa me je usmeravala ka tehnološkim naukama. Zajedno sa njom sam posetio Tehnološki fakultet na Dan otvorenih vrata i shvatio da je to ono čime želim da se bavim u budućnosti.“

Siniša je više puta osvajao prvo mesto na manifestaciji „Noć istraživača“ u Subotici, značajno je doprineo razvoju Hemijsko-tehnološke škole “Lazar Nešić”, a trenutno je član Studentskog parlamenta u Novom Sadu.

blank

Ipak, Siniša pored obaveza na fakultetu, veliki deo svog slobodnog vremena posvećuje poljoprivredi i pčelarstvu.

– Moja porodica se dugo bavi stočarstvom, kao i proizvodnjom povrća na otvorenom i zatvorenom. Pre tri godine, moj otac Rade odlučio je da počne da se bavi pčelarstvom. Priključio sam mu se zbog svoje struke, kako bih ispratio tehnološki proces proizvodnje meda. Sticajem okolnosti sam veoma zavoleo taj posao. Počeli smo sa četiri košnice. Hteli smo da u potpunosti savladamo ceo proces proizvodnje – od razrojavanja, lečenja, prihranjivanja, do priprema za zimu. Cilj nam je bila što kvalitetnija proizvodnja meda i proizvoda od meda.

Trenutno imamo osamnaest košnica, ali ćemo se truditi da svake godine taj broj povećavamo. Tata i ja smo glavni u tom poslu, ali kad god zatreba, u pomoć uskoče mama Jasna i sestra Milica. Smatram da ovakav posao može da opstane jedino ako su svi porodično uključeni.

blank

Na pitanje kako je kovid 19 uticao na pčelare, naš sagovornik odgovara da prve dve godine rada u pčelarstvu on i njegova porodica nisu mogli da podnesu zahtev za subvencije, jer nisu imali dovoljan broj košnica, a da im je ove godine epidemije poremetila planove.

– Ove godine imamo dovoljan broj košnica, ali je kovid 19 stopirao projekte. Na sreću, virus nije uticao na prodaju meda, jer su ga ljudi kupovali u znatno većim količinama zbog podizanja imunog sistema – kaže Siniša.

Kako je 2018. godinu proveo u fakultetskoj laboratoriji, Siniša je 2019. odlučio da svoja znanja isproba i u pečenju rakije.

blank

– Želim da sve ono što sam naučio iskoristim na najbolji mogući način i da eksperimentišem novijim tehnologijama za pripremu voća za kom, kao i da uvedem neke novine u tehnologiju vrenja koma. Ove godine je bio slabiji rod voća, ali se nadam da ću sledeće godine moći još više da usavršim proizvodnju rakije – ističe Siniša.

Za kraj razgovora, Sinišu smo pitali da li planira da ostane u Novom Sadu nakon završetka studija.

– Moja želja je da ostanem na selu, u svom Bajmoku. Smatram da Srbija ima mnogo potencijala na selu, ali država mora, na neki način, da animira mlade da ostanu i da ne idu u gradove. Ministarstvo poljoprivrede mora više pažnje da posveti malim gazdinstvima, jer ima dosta nas koji se trudimo da otkrijemo neke novitete, ali ne možemo da dobijemo priliku od većih gazdinstava. Želim da ostanem na selu i da jednog dana tu zasnujem porodicu – kaže Siniša Lisica.

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.