blank

„Bele rade” u Savremenoj galeriji

blank

Savremena galerija Subotica saopštila je da će u četvrtak prikazati film „Bele rade” Vere Hitilove, s početkom u 20 časova. Ulaz na projekciju je slobodan, a uvodnu reč će održati Petar Mitrić.

„U skladu sa živopisnom i razigranom umetničkom formom izloženih dela Vanje Subotić u Savremenoj Galeriji Subotica, film Vere Hitilove predstavlja savršenu filmsku ilustraciju spremnu da iznova inspiriše i nadahnjuje generacije autorki u borbi za ravnopravnost u svetu krojenom po muškim principima”, naveli su iz Savremene galerije.

Kako su naveli, reč je o jednom od najznačajnijih filmova ere šezdesetih u svetskoj kinematografiji, jer najavljuje dolazak nove generacije čehoslovačkih reditelja, koji će uskoro osvojiti gotovo ceo svet svežinom ideja i veštinom upotrebe tehnike filmskog izraza.

Film govori o dve devojke istog imena, a različite boje kose, koje besciljno provode vreme zabavljajući se i kršeći zabrane uštogljene sredine, što metaforički prikazuje stanje stvari tokom ranih šezdesetih u Čehoslovačkoj, pod budnim nadzorom konzervativne totalitarističke sredine Istočnog Bloka.

Dodali su da vizuelni izraz rediteljke varira od crno belih kadrova, do eksplozije boja na granici sa filmskim eksperimentom, što je i privuklo međunarodnu pažnju svetske kritike i festivalskih krugova.

Uloge tumače Ivana Karbanova i Jitka Cerhova.

„Film ’Bele rade’ ostaje primer slobode stvaralaštva koje objedinjuje umetničke prakse avangarde, performansa, cinema veritea i feminizma u jedinstveno delo koje ne gubi na aktuelnosti ni danas”, zaključeno je u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.