blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak na bliže destinacije biraju automobil.

blank
Foto: N1

U nastavku teksta pogledajte detaljan pregled cena benzina od 95 oktana i evrodizela, preračunate po zvaničnom srednjem kursu evra, u zemljama u koje turisti iz Srbije tokom prolećnih praznika najčešće putuju kolima, kao i savete kako da troškove goriva svedete na minimum.

Crna Gora:

Benzin od 95 oktana u Crnoj Gori je neznatno jeftiniji nego u Srbiji i košta 1,64 evra, dok je cena evrodizela u toj državi niža za skoro 30 evrocenti – 1,48 evra.

Ako put crnogorskog primorja idete preko Bosne i Hercegovine, preporučujemo vam da rezervoar napunite u Republici Srpskoj, jer se na tamošnjim pumpama osnovni benzin i evrodizel mogu pronaći već po ceni od 1,32 evra.

Grčka:

Ukoliko planirate da praznične dane provedete u Grčkoj, a putujete automobilom, najisplativije je da rezervoar napunite u Severnoj Makedoniji, gde osnovni benzin od 95 oktana košta 1,42 evra, a evrodizel 1,24.

U Srbiji je cena viša i preračunata u evro iznosi 1,69 za benzin i 1,76 za evrodizel. Pogledajte i cene goriva koje će vas dočekati u Grčkoj – benzin BMB 95 u proseku košta 1,98 evra, a dizel 1,71 evro.

Mađarska i Austrija:

Građanima koji su kao prazničnu destinaciju odabrali Budimpeštu ili neko drugo mesto u Mađarskoj, ukoliko putuju kolima isplativije je da gorivo sipaju u toj zemlji, gde benzin BMB 95 košta 1,63 evra, a evrodizel 1,64 evra.

Isti savet važi i za one koji planiraju da posete Beč ili neki drugi austrijski grad, jer je na tamošnjim pumpama cena osnovnog benzina 1,76 evra, koliko košta i evrodizel.

Hrvatska, Slovenija i Italija:

Ako putujete u Hrvatsku, Sloveniju ili Italiju, preporuka je da evrodizel „do čepa“ natočite u Hrvatskoj (1,45 evra), dok je cena benzina u Hrvatskoj i Sloveniji trenutno identična – 1,56 evra.

Ukoliko u Hrvatskoj rezervoar punite na pumpama kompanije INA, obratite pažnju na to koje gorivo sipate jer su benzin od 95 oktana i evrodizel sa oznakom Class Plus Expert skuplji za 30 do čak 50 centi.

Važno je napomenuti da u Sloveniji važe posebne, znatno više cene goriva na pumpama duž auto-puteva, pa ukoliko točite gorivo uradite to na benzinskoj stanici u nekom od obližnjih mesta.

Ako vas put vodi dalje ka Italiji, treba da znate da su u toj zemlji cene goriva znatno više nego u Sloveniji – benzin je 2,01 evro, a dizel 1,89 evra. Naša preporuka je da rezervoar napunite u Sežani, nadomak granice sa Italijom, jer je nekoliko pumpi u tom mestu locirano na svega nekoliko stotina metara od auto-puta.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.