blank

Biseri bunjevačke književnosti čuvaju pisanu reč svih Bunjevaca (VIDEO)

YouTube video

Najveći strah svakog naroda je da izgubi svoj identitet. U današnje vreme, deo Evrope, nalazi se pred velikim izazovima, i to ne samo kad je ekonomija, privreda ili nešo treće u pitanju. Zbog migracija naroda, u većini zemalja dešavaju se tektonska, nacionalna pomeranja, asimilacije i mešanja. Ono što Bunjevce na ovim prostorima prati već vekovima.

blank
Foto: Subotičke.rs

Očuvanje identiteta i postojanja jednog naroda ogleda se kroz jezik, pismo, kulturu i tradiciju, a kad se narodi međusobno podržavaju, kao što je to slučaj u ovom pisanom projektu, vrednost je još veća.

U Gradskoj biblioteci, održana je promocija prva četiri toma iz edicije „Biseri bunjevačke književnosti“. Dvojezična serija knjiga izdata je u Mađarskoj i ovo je bila prva promocija.

Cilj edicije je da se odabrana dela bunjevačke književnosti svrstaju prema književnim vrstama u pojedine tomove, prevedu „kao u ogledaju“ i tako učine dostupnim i čitaocima na mađarskom jeziku.

Organizacija promocije ove svojevrsne edicije poverena je Gradskoj biblioteci i Bunjevačkom kulturnom institutu iz Baje.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.