blank

Čokolade ne proizvodimo od juče

blank

Aleksandar Vučić gotovo sve što ostvari predstavlja kao ekskluzivu. Pre njega u Srbiji nije bilo puteva, zgrada, auto-puteva, škola, vrtića i mosta, pa tako ni čokolade. Istina je ipak, kao i uvek, dijametralno suprotna od onoga što predsednik Srbije kaže.

„Majstore, u Subotici porodica Ruff je još 1917. godine počela da proizvodi čokoladu, današnji Pionir. Znači da smo na mapi više od 100 godina. Ako ga neko vidi neka mu objasni”, napisao je Robert Sebek na „Fejsbuku”, komentarišući izjavu Vučića kako je sada kada je otvorena fabrika čokolade „Beri Kalebo” u Novom Sadu, Srbija na mapi onih koji prave čokoladu.

„Izuzetno sam ponosan na to što je u Novom Sadu otvorena fabrika čokolade najvećeg proizvođača čokolade na svetu ’Beri Kalebo’. Srbija je sada na mapi onih koji prave čokoladu, a to je velika stvar za našu državu”, napisao je Vučić na „Tviteru”.

„Prva srpska čokolada proizvedena je na Dorćolu, na raskrsnici Solunske ulice i Ulice Cara Dušana. Porodica Šonda otvorila je fabriku, čokolade, keksa i leda. U maloj porodičnoj radionici nastala je čokolada ’Olga’”, napisala je na „Tviteru” Lila Petrovdanska i dodala:

„Prvi počeci proizvodnje čokolade u Srbiji vezuju se za Zemun i fabriku ’Roda’, preteču današnje čokolade ’Menaž’. Za njeno osnivanje možemo zahvaliti francuskom oficiru Danijelu S. Pešmažu, koji je otvorio prvu jugoslovensku fabriku čokolade 1922. godine”.

Izgleda da predsednik Srbije ima selektivno pamćenje, pa se seća samo onoga što je u njegovom interesu. Malo je verovatno da Vučić nije znao kako Pionir pravi čokoladu preko 100 godina.

Verovatnije je da samo lažima može da pokaže svoj uspeh, odnosno da najnormalnije stvari kao što je otvaranje fabrike, provuče kroz svoj imaginarijum i od toga napravi senzaciju.

Direktno, Foto: Printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »
blank

Danas pretežno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 22 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike uticaće povolјno na hronično

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.