blank

Crnogorac držao švercovane tigrove u svom dvorištu

blank

Stojan Sekulović iz Crne Gore držao je u svom dvorištu dva švercovana sibirska tigra, kojih u svetu ima svega nekoliko stotina, preneo je „Mondo”.

Redakcija portala Subotičke.rs ističe da je ovo još jedan primer koji svedoči da šverc lavova, tigrova i ostalih egzotičnih divljih životinja cveta na Balkanu i da nadležni organi do kraja treba da rasvetle sudbinu palićkih lavića, odnosno da do kraja provere zvaničnu pretpostavku da ih je pojeo odrasli mužjak.

Kako je Mondo naveo, Sekulović je tigrove na neobičan način uvezao u Crnu Goru. Životinje je svojevremeno otkrila granična policija u kombiju u rejonu Vraćenovića, nedaleko od granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Policija je saopštila da su Beograđani Goran K. i Vuk V. zajedno sa Stojanom Sekulovićem granicu prešli van graničnog prelaza, iz pravca Bileće, kombijem beogradske firme „Kelena JU”, koja se bavi uvozom guma u Srbiju. Vozili su dva sibirska tigra u Sutomore. Životinje teške po više od 200 kilograma nalazile su se u dva kaveza visoka oko metar.

Osumnjičenu trojku saslušao je istražni sudija i ubrzo pustio da se brani sa slobode, a policija je tigrove predala nadležnim službama Ministarstva turizma i zaštite životne sredine.

TEKSTOVI O NESTALIM PALIĆKIM LAVIĆIMA KOJE JE NAŠA REDAKCIJA DO SADA OBJAVILA DOSTUPNI SU OVDE.

Sekulović je, kako se navodi, kao veliki ljubitelj sibirskih tigrova, planirao da osnuje zoološki vrt na crnogorskom primorju, a tigrove je dobio od Slavka Milakovića iz Prijedora.

Mondo navodi da je iz Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Crne Gore saopšteno da je iz Hrvatske stigao odgovor da raniji vlasnici tigrova, hrvatski državljani Slavko Milaković i Zlatko Budim, nisu u Republici Hrvatskoj registrovani za držanje sibirskih tigrova, kao i da Hrvatska nema mogućnost trajnog zbrinjavanja tigrova, te da podržava inicijativu da se životinje zbrinu na nekom drugom prikladnom mestu..

Pomenuto crnogorsko ministarstvo kontaktiralo je potom nadležne organe Bosne i Hercegovine, jer, kako se navodi, u dokumentaciji koja je pratila životinje nema potvrde o tome kako su tigrovi postali vlasništvo Udruženja za zaštitu životinja Republike Srpske „Tigrovi iz Prijedora”. Nadležni iz BiH su  odgovorili da ova zemlja nije potpisnica CITES konvencije i da u skladu s tim nije u mogućnosti da izdaje takve dozvole.

Navodno je planirano da se tigrovi iz Sutomora trajno smeste u nekom zoološkom vrtu u inostranstvu, gde bi im bili pruženi odgovarajući uslovi za život. Međutim, kako je navedeno, podataka o daljoj sudbini ovih sibirskih tigrova nema i niko ne zna šta se na kraju zaista desilo.

Mondo

 

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.