blank

Dan broja π obeležen u Gimnaziji (VIDEO)

YouTube video

Magija brojeva je oduvek zanimala naučnike – matematičare i fizičare, ali nijedna konstanta nije zanimljiva kao Pi.

Međunarodni dan π proslavljaju gimnazijalci “Svetozar Marković” škole rešavanjem zadataka iz matematike i fizike. Nekada su se takmičili ko može da navede najviše cifara kad je ovaj simbol u pitanju, a poslednjih nekoliko godina izrađuju zadatke. Najbolja ekipa na ovom takmičenju, nosi cele godine laskavu titulu ekipe Pi.

Ako pokušamo da pratimo izračunavanje ovog broja kroz vreme, u stvari ćemo se baviti istorijom matematike. On će nas provesti kroz geometriju, analizu, numeričku analizu, algebru i teoriju brojeva.

blank
Foto: Subotičke.rs

Pi je iracionalan broj. Zbog toga njegov decimalni zapis nema kraja i nije periodičan, kažu oni koji se u matematiku razumeju, a na ovom svojevrsnom takmičenju, zadaci se rešavaju grupno.

Učenici subotičke gimnazije uspešni su u rešavanju matematičkih i zadataka iz fizike što potvrđuje plasman na republičko takmičenje iz ovih predmeta.

Ovih dana ova subotička srednja škola otvorila je svoja vrata za nove đake, koji će se u narednoj školskoj godini opredeliti baš za ovu školu, a takođe je u programu interkulturalne razmene učenika.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.