blank

Danas na Prozivci “Bazar zdravlja”

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su ubica broj jedan u svetu, uzrokujući preko 20,5 miliona smrtnih slučajeva godišnje. KVB je grupa bolesti koje utiču na srce ili krvne sudove.

blank
Najviše ljudi širom sveta umire od KVB-a, preko 20,5 miliona svake godine. Ishemijske bolesti srca, srčani udari i cerebrovaskularne bolesti kao npr. moždani udari uzrok su 85% smrtnosti u grupi KVB, a uglavnom pogađaju zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Svetska federacija za srce i institucije javnog zdravlja širom sveta vode borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara, sa fokusom na zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje. Svetska federacija za srce usmerava napore za ostvarenje cilja Svetske zdravstvene organizacije da se za 25% smanje prevremeni smrtni ishodi od bolesti srca i krvnih sudova do 2025. godine.

“Zajedničkim naporima možemo pomoći ljudima širom sveta da vode bolji i zdraviji život sa zdravim srcem, te je ove godine tema Svetskog dana srca “Srcem upoznaj srce”, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica u partnerstvu sa Domom zdravlja Subotica i Crvenim krstom Subotica organizuju danas u naselju Prozivka “Bazar zdravlja – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje”.

Bazar će biti otvoren od 9 do 11 časova, svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak šećer u krvi, te izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj indeks telesne mase. Merenja će se obavljati na vagi koja pored indeksa telesne mase određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela.

Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi ishrane, unosa tečnosti i fizičke aktivnosti. Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete za prevenciju, očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.