blank

Dom po meri prirode i čoveka 1. deo (VIDEO)

YouTube video

Uvek osetite tiho uzbuđenje kad shvatite da posmatrate svet koji dobro poznajete, ali ga nikad ranije niste sagledali iz takvog ugla.

Kuća je filozofija, mnogo dublja nego što pretpostavljamo. Svakodnevno ulazimo u naša četiri zida, naš dom. Srećni smo ako imamo svoja četiri zida. Cigla, beton, čelik… koliko god kvadrata da je naše, to je naša sigurna kuća. Da li je baš tako „sigurna“ objasniće nam Lehel Horvat, čije je ime poslednjih nekoliko godina postalo sinonim za „prirodne kuće“.

blank
Foto: Subotičke.rs

Lehel je građevinski inženjer koji je svoje umeće odlučio da deli nesebično. Svakome ko se interesuje za projekat izgradnje kuće od slame i blata, stoji na raspolaganju. Njegova životna energija je velika, ali i znanje koje ima o izgradnji prirodnih kuća. Na svako pitanje ima odgovor, ali i objašnjenje zašto je to najbolja solucija za nas – ljude.

Mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo jer nas svakodnevne obaveze i život ometu u dubljim promišljanjima. Ali eto, podstaknuti Lehelom Horvatom i njegovom pričom o jedino održivom domu u prirodi, koji će i posle svega, jedini i opstati, kuću smo počeli da gledamo drugim očima.

blank
Foto: Subotičke.rs

Zašto su kuće od blata i slame najsigurnije? Zašto je upravo ta kuća „pametna“ i „radi“ u korist čoveka, kako se kuće prave onlajn, ali i šta je to snobizam, zašto je najjednostavnije i najbolje, i šta je to besplatno, a neprocenjivo, objasniće Lehel Horvat, građevinski inženjer, u skladu sa prirodom.

Obzirom da je „prirodna“ kuća pravljena od blata, vode i slame, postavlja se pitanje koliko vremenske nepogode, odnosno kiša i vlaga imaju uticaja na ovo arhitektonsko zdanje od prirodnih materija. Na to pitanje Lehel Horvat kaže da se zabati kuće izbegavaju i otvorenost same građevine, krov se izvodi na dve vode i spušta što je više moguće, strehe su veće.

blank
Foto: Subotičke.rs

Završni sloj se radi od krečnog sloja sa peskom, a ponekad se dodaje laneno ulje u smesu koje je odličan hidroizolator. Radi elastičnosti smese dodaje se kazeinski prah, odnosno protein iz mleka, a ponekad i belančevine iz jaja radi sjaja. Kuća iz prirode, raste u skladu sa prirodom, napravljena od najprirodnije mogućeg materijala kao zalog i podsetnik da se vratimo tamo gde pripadamo – prirodi.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Udruženju “Investiraj u sebe” koje je odabralo naš portal – Subotičke.rs kao medijskog partnera na projektu, a koje je podržalo Ministarstvo turizma i omladine.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.