blank

Trening-centar za dualno obrazovanje

blank

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odredilo je Suboticu za jedan od dvanaest trening-centara za dualno obrazovanje u Srbiji, saopšteno je nakon sastanka direktora srednjih stručnih škola iz Severnobačkog okruga sa predstavnicima grada i resornog ministarstva na kome je razmatran plan upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini.

Hemijsko-tehnološka škola u Subotici će, pored pekara koji nastavu pohađaju na srpskom i poslastičara koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku, prema planu upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini, školovati i prehrambene tehničare, modelare odeće i vinare-vinogradare.

– Za te novoplanirane obrazovne profile postoji ogromno interesovanje, posebno za vinara-vinogradara. Samo u bližoj okolini Subotice ima više od dvanaest vinarija koje, kao i ostali u našoj državi, stalno traže kvalifikovanu, stručnu, obrazovanu radnu snagu. Mislim da će na ovaj način potrebe i zahtevi lokalne privrede biti zadovoljene na najbolji mogući način – kaže Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Subotici.

U Subotici, u kojoj na ovaj način kadrove obrazuju i Politehnička, Ekonomska škola „Bosa Milićević” i Tehnička škola „Ivan Sarić”, grad potpomaže obrazovanje u skladu sa potrebama privrede.

– Subotica je jedan od pionira dualnog obrazovanja u Srbiji. Grad učestvuje u sagledavanju potreba i utiče na upis učenika u srednje škole sa dualnim obrazovanjem, ali i stimuliše učenike da biraju ova tražena zanimanja tako što svake godine dodeljuje trideset stipendija. Tako će biti i narednih godina – izjavio je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Resorno ministarstvo odredilo je Hemijsko-tehnološku školu u Subotici za jedan od dvanaest trening-centara za dualno obrazovanje u Srbiji, izjavila je pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje profesor dr Gabrijela Grujić nakon sastanka sa direktorima srednjih stručnih škola iz Bačke Topole i Subotice.

– Subotica ima priliku da dobije status trening-centra. Jedno od osnovnih, strateških načela naše Vlade je da pomognemo svim mladim u Republici Srbiji da steknu potrebni kvalitet znanja kroz dualni model obrazovanja. Na taj način odgovaramo na potrebe kompanija i stranih investitora koji posluju u Subotici i ovom regionu. U prethodnom periodu bili smo svedoci da ovde dolaze kompanije koje se opredeljuju da posluju u našem regionu jer raspolažemo kvalitetnim kadrom – izjavila je Grujić.

Na sastanku u Subotici, koju je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odredilo za jedan od centara za dualno školovanje u Srbiji, zaključeno je da ovaj vid obrazovanja radnicima obezbeđuje siguran posao, a poslodavcima stručne i kvalifikovane kadrove te da predstavlja pravi odgovor na iskazane potrebe privrede.

RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.