blank

Franjo Mačković, samouki palićki Mikelanđelo (VIDEO)

YouTube video

Nije nikad završio umetničku akademiju. Te godine, kad je pokušao da je upiše, profesorica ga je pitala – zašto želite da upišete akademiju kad već znate da vajate? Za deset godina, koliko je u penziji, intenzivno pravi skulpture, od betona, pa čim uđete u dvorište porodice Mačković, pozdraviće vas, pored subotičkih likova, Đorđe Balašević, Nikola Tesla, Janika Balaž, a centralno mesto zauzima Golijat – kako mu ime kaže – golema, sedmometarska figura biblijskog diva.

Franjo Mačković je oduvek znao da u njemu „čuči“ umetnik. Kad je pokušavao da upiše akademiju umetnosti u Beogradu, neko vreme spremao se kod eminentnih vajara, ali za tu akademiju nije bio dovoljno dobar. Razočaran, godinama nije ništa stvarao, sve do odlaska u penziju pre deset godina kada je svoje penzionerske dane ispunio vajarstvom.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ne prođe mnogo, a u njegovom dvorištu nikne neka nova betonska figura, armirana, tako da ne može da se sruši. Prvi kip koji je izvajao je kip svoga oca, još 1978. godine. Potom je usledio kip majke koja drži jedno dete od petnaestro braće i sestara, koliko ih je bilo u porodici Mačković. Kaže, majci je i trebao da podigne spomenik, obzirom na ljubav i brigu kojom ih je zadužila.

Presudan je bio odlazak u Grčku. Opčinjen grčkom istorijom, Franjo pasionirano izliva iz gline u beton Afroditu, Ahila, Sokrata, Herkulesa, Davida, a pre koju godinu i Golijata čija se impresivna visina vidi nadaleko, ako znate gde da gledate. Još jedna boginja koja dobija važno mesto je njegova žena Aranka – kako je Franjo naziva – boginja cveća.

blank
Foto: Subotičke.rs

Jedna od impozantnih vajarskih skulptura se nalazi ispred poznatog subotičkog kafića, Matija Korvin jedan od najvećih mađarskih kraljeva. Matija Korvin je bio sin Janoša Hunjadija, Srbi ga poznaju kao Janka Sibinjanina, iz junačkih pesama. Osam tamburaša Janike Balaža nalazi se na počasnom mestu jedne vinarije, kao i statua ruskog cara Romanova na Rati u Bajmoku.

Uz gemišt kojim se krepi vajar Mačković i vernog Duleta i Mićka iz azila, Franjo smišlja nove statue, kako kaže za njega je sve to i više nego jednostavno.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.