blank

Krizni štab: Nema popuštanja mera

blank

Epidemiolog Predrag Kon je nakon današnje sednice Kriznog štaba izjavio da sve mere ostaju na snazi i da nije bilo govora o bilo kakvom popuštanju.

– Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali je primetan i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata – objasnio je Kon.

Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva. S tim u vezi je podsetio da je zaštita vakcinom moguća tek kada bude primljena i druga doza i kad prođe najmanje desetak dana posle toga.

I dalje je neophodno poštovanje mera, ali i povećanje kontrola u narednom periodu, posebno na planinama, skijalištima. Ističe da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

– Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom – podvukao je Kon.

Dinamika vakcinacije je dobra, konstatovao je Kon, dodajući da je cilj da se dostigne brojka od 80.000 vakcinacija koja može dnevno da se obavi, kako bi se što pre dostigao „bedem imuniteta”.

– Dinamika vakcinacije je dobra, sada kreće i davanje druge doze, uz paralelno vakcinisanje prvom. Stiglo je još 8.000 Fajzerovih vakcina, prva komponenta ruske vakcine, a očekujemo i „Sinofarm”, pa ćemo imati veće količine vakcina, a onda će i broj poziva za prvu dozu da se poveća – rekao je Kon.

On je naveo da je cilj da se dostigne broj od 80.000 vakcinacija koje bi mogle ukupno dnevno da se izvrše, računajući davanje i prve i druge doze, kako bi se što pre dostigao bedem imuntiteta koji je preko potreban.

– Cilj je da vakcinišemo do tri miliona ljudi. Već sam rekao da nam 1,5 miliona vakcinisanih obezbeđuje nešto bolju situaciju, a tri miliona je željeni broj koji bi smanjio prisustvo virusa na pojedinačne slučajeve – rekao je Kon.

Poručio je i da lično misli da poreklo vakcine neće biti prepreka za putovanja.

RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Cene goriva u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak

Detaljnije »
blank

Danas pretežno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 22 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike uticaće povolјno na hronično

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.