blank

Mađarska prva zemlja EU u koju su stigle kineske vakcine protiv koronavirusa

blank

Kineske vakcine stigle su jutros u Mađarsku čime je ona postala prva zemlja EU u kojoj će se građanima davati te vakcine.

Avion sa 550.000 doza vakcina kineske državne kompanije Sinofarm sleteo je u Budimpeštu iz Pekinga. Ta isporuka je dovoljna za 275.000 ljudi za po dve doze vakcina, rekla je šefica Odeljenja za epidemiologiju Nacionalnog centra za zdravlje Agneš Galgoči na konferenciji za novinare.

Mađarska očekuje da dobije ukupno pet miliona doza vakcine Sinofarma tokom naredna četiri meseca. Budimpešta je nastojala da obezbedi vakcine iz zemalja van zajedničkog EU programa za nabavku vakcina, uz tvrdnje da kašnjenja u sprovođenju programa vakcinacije koštaju živote.

Vakcina Sinofarma, za koju proizvođači kažu da je efikasna gotovo 80 odsto, već se koristi u susednoj Srbiji, navodi AP ukazujući da su brojni etnički Mađari već njom vakcinisani.

Mađarska se takođe dogovorila da nabavi dva miliona doza ruske vakcine Sputnjik V, koju su bolnice počele da daju u Budimpešti prošle nedelje.

Beta, NSPM

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »
blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 24 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.