blank

Moć odluke i odgovorno ponašanje prema sebi i ostalima (VIDEO)

YouTube video

Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra. Od 2007. godine kada je pokrenuta kampanja, govori se o važnosti upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja kako bi se seksualno aktivnim osobama s akcentom na mlade dao izbor.

“Moć opcije” je tema ove godine kako bi se preuzela odgovornost i kontrola nad sopstvenim zdravljem. Suštinski je važno da se pruži informacija i opcija kako bi se donele odgovorne odluke i sačuvalo zdravlje. O kontracepciji kao važnom segmentu reproduktivnog, ali i zdravlja uopšte, razgovarali smo sa diplomiranim farmaceutom Mitrom Božovićem.

blank
Foto: Subotičke.rs

Pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje podrazumeva da je ljudima omogućeno da ostvaruju bezbedne seksualne odnose na zadovoljstvo oba partnera, da ne doživljavaju prinudu i nasilje i da ne strahuju od seksualno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće, kao i da mogu da kontrolišu plodnost na način koji ne izaziva neželjene posledice po njihovo zdravlje, saopštenje je Svetske zdravstvene organizacije.

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta U Srbiji, skoro dve trećine ispitanih učenika prvih razreda srednje škole prilikom seksualnih odnosa je koristilo kondom , njih 64 procenta, dok je 13 procenata ispitanih koristilo pilule za kontracepciju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 24 stepeni Celzijusa. Nepovolјne biometeorološke prilike, pogotovo za srčane

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.