blank

Na Paliću popunjeni hotelski kapaciteti

blank

Četiri vezana slobodna dana popunili su hotelske kapacitete na Paliću, koji je jedna od retkih turističkih destinacija u Srbiji koja je u prošloj godini zabeležila porast broja noćenja. Dok hotelijeri time koliko-toliko spašavaju udarac na turizam koji je donela pandemija, u mnogo većem problemu su turističke agencije i spasa im neće biti sve dok vakcinacija ne otvori granice i omogući kako našim turistima da putuju, tako i strancima da dolaze kod nas.

Zatvaranja zbog pandemije kovida 19 desetkovala su dolaske i noćenja stranih turista u Subotici i na Paliću, dok je u kategoriji domaćih turista na Paliću zabeležen rast u obe kategorije u odnosu na lani, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. U zbiru, na Paliću je prošle godine boravilo za četvrtinu manje turista nego 2019. godine, dok je u Subotici pad još veći i iznosi preko 60 odsto u odnosu na broj ljudi koji su posetili ovaj grad tokom predpandemijske 2019. godine.

– Palić je jedna od retkih destinacija koja je prošle godine imala u Srbiji nivo u odnosu na dve hiljade devetnaestu, ili čak u nekim letnjim mesecima i rast. Svakako je tome doprineo dolazak domaćih turista i pospešen domaći turizam, i, naravno, vaučeri koje je Ministarstvo turizma dodelilo, gde je na Paliću u letnjim mesecima veliki broj noćenja i turističkog prometa generalno ostvaren putem vaučera – ističe direktor Turističke organizacije u Subotici Aleksandar Medaković.

Turizmolozi veruju da će se pozitivni efekti vakcinacije odraziti i na turizam. Čim broj obolelih i hospitalizovanih padne, očekuje se otvaranje granica, a samim tim će i agencije nakon godinu dana agonije moći konačno da počnu s radom u punom kapacitetu. Pod uslovom da već nisu stavili ključ u bravu.

– Prema mojoj proceni najveća pomoć bi svakako bila pomoć u vidu otpisa nekih vrsta doprinosa, poreza, s obzirom na to da su zaista turističke angencije i uopšte sektor turizma, ugostiteljstva trenutno najviše ugroženi. Svakako da bi dobrodošla pomoć u vidu nekih minimalaca i spasenja nekih ostalih radnih mesta, jer trenutno je zaista situacija katastrofalna i već sada je veliki broj turističkih radnika ostao bez posla – ističe turizmolog Boris Tot.

Svoju podršku turizmu država je prošle i ranijih godina dala i kroz vaučere za odmor u Srbiji. Po poslednjim informacijama, u pripremi su vaučeri i za ovu godinu, i za njima već postoji velika potražnja. Kao i želja za putovanjima. Jer, turizam i distanciranje nisu kompatibilni.

RTV, Foto: Irena Šelken

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »
blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 24 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.