blank

Narodna stranka o stanju u predškolskom vaspitanju i obrazovanju

blank

Gradski odbor Narodne stranke izrazio je nezadovoljstvo i protest povodom stanja u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja Subotice.  Oni smatraju da svako dete ima pravo na detinjstvo, razumevanje, na jednake uslove za vaspitanje i obrazovanje, zdrav i kvalitetan život, te da su prioritet deca ranog uzrasta koja moraju imati pravo na igru i učenje, u bezbednom okruženju.

„Shodno međunarodnim konvencijama, dobroj lokalnoj javnoj upravi je prioritetna zadaća sistemsko ulaganje u kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, jer je to i najkraći i najbrži put do smanjenja socijalne isklјučenosti i siromaštva, što ublažava migracije i socioekonomske nejednakosti i pobolјšava uslove za razvoj i napredak zajednice.

Dakle, nije dovolјno, niti primereno da u predizborno vreme na svakom koraku srećemo poruku: ’SNS, za našu decu!’, a da u postizborno vreme, kada više vlasti briga o deci nije prioritet, sem da pod brigom za decu ne podrazumevaju enormno zaduživanje koje će ta deca da vraćaju. Ne igrajte se sa decom! Ostavite decu da se igraju i odrastaju, a za to im obezbediti sve neophodne uslove i to – odmah! Ne otimajte im radost detinjstva!”, naveli su u saopštenju.

Iz Narodne stranke smatraju da lokalne vlasti pitanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja Subotice svode isklјučivo na „predizborni“ populizam, umesto da se strateški rešava dostupnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja, da njegov kvalitet bude unapređen i da se pruža podršku deci i porodicama iz osetlјivih društvenih grupa, kroz podizanje svesti o značaju predškolskog vaspitanja.

A kao povode za prikaz izostanka valjane preventivne rekacije vlasti na probleme roditelja i dece, ističemo neke, i to:

Način izmeštanje dece iz vrtića „Poletarac” zbog bezbedonosnih razloga, zanemarivanje rizika po zdravstvenu bezbednost dece u vrtiću „Mandarina” zbog prokišnjavanja objekta, nebriga o tehničkim i kadrovskim kapacitetima vrtića po seoskim sredinama, kao i o jačanju tehničkih i kadrovskih kapaciteta jaslica samo su neki od problema gde je izostala valjana preventivna reakcija vlasti, smatra Narodna stranka.

„Očigledno je da lokalna vlast nema kapaciteta da se nosi sa narastujićim problemima i da sistemski vodi brigu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i deci jer grad bez dece ne vredi ništa, a mladi odlaze jer ne vide zdravu perspektivu”, naveli su.

„Narodna stranka daje reč da će svim našim sugrađanim učiniti dostupnim kapacitete predškolskog vaspitanja i obrazovanja, unaprediti njegovog kvaliteta i pružanja podrške deci i porodicama iz osetlјivih društvenih grupa shodno najboljoj evropskoj praksi u ovoj oblasti. Narodna stranka daje reč da će vratiti otetu radost u Našu radost“, zaključeno je u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.