blank

Narodnjaci predlažu program urgentnih mera

blank

Imajući u vidu ekonomsku krizu koja značajno narušava životni standard i istovremeno je najveća briga naših građana, Narodna stranka je, kako je saopštila, predložola program urgentnih mera koje bi značajno smanjile opterećenje građana.

“Zbog lošeg stanja srpskog energetskog sektora, najavljeno je poskupljenje električne energije i gasa za domaćinstva i privredu. Postoji opasnost da tokom predstojeće zime građani i industrija budu izloženi restrikcijama u snabdevanju električnom energijom.

Prosečna potrošnja struje u domaćinstvima u Srbiji iznosi od 300 do 400 kilovatsati, dok prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva iznosi oko 3.500 dinara. Na poleđini računa za električnu energiju, pored stavki koje se odnose na realnu potrošnju elektične energije, građani su opterećeni plaćanjem raznih stavki koje ne zavise od potrošnje (akciza, PDV, TV pretplata, izgradnja vetroparkova, itd)

Analizom ovih fiksnih stavki, dolazimo do zaključka da građani u proseku plaćaju duplo veću cenu struje kroz sam račun za struju. Iznos akcize je 7,5%, iznos PDV-a 20 odsto, međutim kako se PDV plaća na akcizu to onda podiže akcizu na efektivno 9 odsto, ne 7,5 odsto. Samom eliminacijom akcize i PDV-a, račun za električnu energiju bi bio smanjen za 29 – 30 odsto, pri čemu bi ušteda bila bar 1000 dinara po mesečnom računu, odnosno bar 100 evra na godišnjem nivou.

Takođe, ne postoji razlog da se TV pretplata plaća uz račun za struju, kao što ne postoji razlog da građani plaćaju izgradnju vetroparkova koji su u privatnom stranom vlasništvu. Isto tako ne postoji razlog naplate obračunske snage koja se zasniva na principu šta bi bilo kad bi bilo. Nažalost, ovim nametima građani su dodatno opterećeni i često plaćaju duplo veći račun od onoga što stvarno potroše.

Cilj Narodne stranke je da se u najvećoj mogućoj meri smanji opterećenje budžeta građana i u skladu sa tim Narodna stranka predlaže: ukidanje akcize, struja nikada nije trebalo da bude akcizna roba, ukidanje plaćanja PDV-a za građane, naplaćivanje samo potrošene količine električne energije, ukinuti naknadu za povlašćene proizvođače koja služi za ravoj elektrana koje koriste obnovljive izvore energije što po našem programu ne treba da se finansira sredstvima građana, pogotovo što ih grade privatne firme ukinuti naknadu za obračunsku snagu, ukinuti TV pretplatu (nije joj mesto na računu za struju).

Primenom predloženog, građani Srbije bi plaćali realnu cenu električne energije, a takođe bi im mesečni račun bio manji. Sa manjim mesečnim troškovima, građani bi imali više raspoloživog novca, i to bi im pomoglo u ovim teškim momentima, pogotovo imajući u vidu poskupljenje osnovnih životnih namirnica. U suprotnom najavljeno poskupljenje bi praktično značilo dodatno opterećenje građana što je nedopustivo.

Osim toga, EPS mora da dobije profesionalni menadžment, kako bi se optimizovalo poslovanje, i iskoristio sav unutrašnji kapacitet pre nego što se krene u razmatranje povećanja cene struje. Dok se ovo ne uradi, nećemo imati uvid u realan odnos prihoda i troškova, i kolika bi tržišna cena struje trebalo da bude”, navedeno je u saopštenju Narodne stranke.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.